Article_Top_970x250

Afganistanska skupština odobrila puštanje 400 'okorjelih' talibanskih zarobljenika

mirovni pregovori

Afganistanska skupština odobrila puštanje 400 'okorjelih' talibanskih zarobljenika

kol 09, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Velika skupština Afganistana ili Loja Džirga odobrila je u nedjelju puštanje 400 "okorjelih" talibanskih zarobljenika, utirući put za početak mirovnih pregovora u svrhu okončanja više od 19 godina rata.

"Da bi uklonila prepreku, omogućila početak mirovnog procesa i okončanje krvoprolića, Loja Džirga odobrava puštanje 400 talibana", navodi se u rezoluciji skupštine. Afganistanski predsjednik Ašraf Gani sazvao je skup u glavnom gradu Kabulu, gdje se oko 3.200 čelnika i političara afganistanske zajednice okupilo u uvjetima visoke sigurnosti i zabrinutosti zbog pandemije covida-19 kako bi savjetovali vladu o tome trebaju li se zarobljenici osloboditi, prenosi Hina.

Talibanski militanti inzistirali su na puštanju zarobljenika kao uvjetu za ulazak u mirovne pregovore s vladom. Puštanjem na slobodu, afganistanska vlada ispunit će svoje obećanje o puštanju 5.000 talibanskih zarobljenika.

Zapadni diplomati rekli su da će razgovori između zaraćenih strana početi u Dohi ovog tjedna.

Rasprava o oslobađanju posljednje skupine talibanskih zarobljenika, optuženih za provođenje nekih od najkrvavijih napada širom Afganistana, izazvala je bijes među civilima i skupinama za ljudska prava, koje su dovodile u pitanje moralnost mirovnog procesa.

Ali uoči izbora u studenom, američki predsjednik Donald Trump odlučan je ispuniti veliko obećanje koje je dao o okončanju najduljeg rata u koji je Amerika bila uključena.

U dogovoru od veljače koji je omogućio povlačenje američkih snaga, Washington i talibani suglasili su se o puštanju talibanskih zarobljenika kao uvjet za pregovore s Kabulom.

Dnevnik.ba

Tagovi: