StoryEditor
prisilni brakovi

Afganistanska obitelj zbog gladi prisiljena prodati trogodišnju kćer: "Neki su prodavali svoje bubrege, drugi djecu"

Piše desk  /  14.08.2022., 22:21h

Nakon što su talibani prije godinu dana preuzeli vlast u Afganistanu, ekonomija u ovoj državi je doživjela kolaps, a mnoge porodice su prisiljene da prodaju djecu kako bi preživjele.

Ekipa francuskog France24 je u siromašnom predgrađu Kabula obavila razgovor s obitelji koja kaže da je zbog gladi morala prodati trogodišnju kćerku Farosu za nešto više od 1.600 eura. Prema dogovoru kada djevojčica napuni deset godina ona će prijeći u obitelj kupca.

"Moje srce jednostavno ne može da prihvati ovo. Kako mogu poslati desetogodišnju djevojčicu u drugu kuću", kazala je majka djevojčice Fatima, prenosi Klix.

Farosin otac kazao je kako je to bila najteža u njegovom životu ali da jednostavno nije imao izbora. Prije dolaska talibana na vlast radio je kao ulični prodavač ali su talibani uništili njegov štand jer nije posjedovao dozvolu.

"Umjesto da ih gledam mrtve, radije ću ih gledati žive. Zato sam prodao kćerku", kazao je djevojčičin otac.

Lokalni vođa Malik Daad je rekao kao su mnogi radili na dnevnicu ali ta vrsta poslova više ne postoji, mnogi su željeli da se ubiju zbog očaja i gladi.

"Neki su prodavali svoje bubrege, drugi djecu. Mnogo ljudi se susreće s problemima", kazao je Daad za France24.

Druga priča je o obitelji koja je prodala sedmogodišnju kćerku kako bi osigurala sredstva za preživljavanje trogodišnje djevojčice s problemima u razvoju.

"Prije smo bili siromašni ali inflacija još teže pogađa siromašne ljude. Ako je ne prodamo, što drugo možemo uraditi. Nisu za prodaju ali ne postoji drugi način", govori majka ovih djevojčica.

Prisilni brakovi su dugo ustaljena tradicija u Afganistanu ali su povratkom talibana na vlast dobili novi zamah zbog siromaštva u kojeg su zapale mnoge obitelji.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 10:55