StoryEditor

AFGANISTAN U KAOSU Amerikanci se pakiraju, talibani napreduju

Piše D  /  24.06.2021., 06:06h

Ehsanullah Fazli, načelnik pokrajinske bolnice Kunduza, izjavio je da je 28 tijela i 290 ranjenih civila prebačeno u dvije lokalne bolnice u protekla tri dana, dok su ogromna većina žrtava djeca, žene i starci, prenosi Fena.

- Rat je još u tijeku u gradu Kunduzu i broj poginulih će rasti - kazao je.

Borbe su se pojačale širom Afganistana, ali posebno na sjeveru zemlje, gdje su talibanski pobunjenici izveli val ofenziva u posljednjim danima, pomjerajući se iz svojih južnih uporišta.

Otkako su Sjedinjene Države objavile planove u travnju da bezuvjetno povuku svoje vojnike do 11. rujna nakon skoro 20 godina sukoba, nasilje je eskaliralo širom zemlje dok islamistički talibani pretendiraju na nove teritorije.

Mirovni pregovori u Dohi uglavnom su blokirani, ali je bilo izvjesnih sastanaka u posljednjim danima a talibani tvrde da su predani pregovorima.

Afganistanski predsjednik Ashraf Ghani doputovao je u Washington u četvrtak sa svojim bivšim suparnikom i vodećim afganistanskim mirovnim dužnosnikom Abdullahom Abdullahom, gdje bi se trebali sastati s američkim predsjednikom Joeom Bidenom kako bi raspravljali o povlačenju američkih vojnika.

Posrednica Ujedinjenih nacija za Afganistan izjavila je u ovoj sedmici da su talibani osvojili više od 50 od 370 oblasti i da su se pozicionirali za preuzimanje kontrole nad pokrajinskim prijestolnicama dok zemlja izgleda sve nestabilnije i analitičari upozoravaju na rastući rizik od građanskog rada jer se sve više grupa latilo oružja, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 06:06