Article_Top_970x250

Afera "Sigurnosne provjere": Podignuta nova optužnica protiv Mehmedagića i Cikotića

tužiteljstvo bih podignulo

Afera "Sigurnosne provjere": Podignuta nova optužnica protiv Mehmedagića i Cikotića

velj 17, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot

Tužiteljstvo BiH podiglo je danas novu optužnicu protiv Osmana Mehmedagića, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA). Optužnica je podignuta i protiv Selme Cikotića, ministra sigurnosti BiH i Muriza Druškića, zaposlenika OSA-e, saznaje "Avaz".

Radi se o novoj optužnici u aferi "Sigurnosne provjere" koju je krajem prošle godine odbio potvrditi Sud BiH.

Ova informacija potvrđena  je "Avazu" i u Tužiteljstvu BiH.

 - Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine je nakon vraćanja predmeta u fazu istrage u predmetu protiv Mehmedagić Osmana, Cikotić Selme i Druškić Muriza, poduzelo dodatne istražne radnje, nakon čega je dana 17. veljače, ponovo podiglo optužnicu protiv navedenih, te istu uputilo Sudu Bosne i Hercegovine - rekao je Boris Grubešić, glasnogovornik Tužiteljstva za Avaz.

Tužiteljstvo BiH Osmana Mehmedagića, Selmu Cikotića i Muriza Druškića, savjetnika generalnog direktora Obavještajno sigurnosne agencije BiH i člana Komisije Vijeća ministara BiH za odlučivanje po žalbama u predmetima sigurnosnih provjera tereti da su počinili kazneno djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220 KZ-a BiH.

Oni su optuženi u aferi koja se odnosi na malverzacije u vezi s imenovanjem članova Komisije za drugostupanjsko rješavanje postupka sigurnosnih provjera za policijske i državne službenika.

Ovo je nova optužnica protiv Mehmedagića, a optužena trojka, tereti se za kazneno djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja u vezi s nezakonitim imenovanjem i sudjelovanjem u radu Drugostupanjske komisije, što je izazvalo za posljedicu stvaranje opće pravne nesigurnosti za postupanje u predmetima sigurnosnih provjera.

Istraga je pokrenuta na osnovu kaznene prijave koju su podnijeli pojedini policijski i državni službenici SIPA-e  i Tužiteljstva BiH.

Mehmedagiću se već sudi u Sudu BiH u aferi "BH Pošta", zbog nezakonitog izuzimanja videosnimka iz ove državne institucije, prenosi Avaz.

Dnevnik.ba