StoryEditor

Afera "Sigurnosne provjere": Bisera u velikim problemima, dokumenti je demantiraju

Piše D  /  14.11.2020., 07:11h

Naime, kako je objavio Avaz, a što istražuje Tužiteljstvo BiH, sumnja se da su članovi ove Komisije koje formalno imenuje Vijeće ministara imenovani mimo zakona i da nisu ispoštovane procedure i raniji prijedlozi.

Izbor Kadrovske komisije SDA

Kako se navodi u kaznenoj prijavi, Vijeću ministara BiH prvobitno je za člana Komisije bio predložen Sanjin Prašović, koji je ispunjavao uvjete za ovu poziciju. Njega je tada predložio Fahrudin Radončić, ali nakon što je podnio ostavku, Turković je u zadnji trenutak odlučila na sjednici Vijeća ministara predložiti Ismaila Sarića, koji je zatim imenovan.

U prijavi je navedeno da Sarić u trenutku imenovanja nije ispunjavao zakonom propisane uvjete za članstvo u ovoj Komisiji niti je prošao sigurnosne provjere. No Turković, koja je poništila prijedlog Radončića i umjesto Prašovića predložila Sarića i umirovljenika Druškića ispred OSA-e kazala je tužiteljima da je to bio izbor Kadrovske komisije SDA, čime je jasno potvrdila da se ova stranka miješa u izbor policijskih organa.

Jučer je Turković demantirala pisanja „Avaza“ da je počinila kazneno djelo, kazavši da je odluku o izboru jednoglasno podržalo Vijeće ministara ali je zaboravila reći na čiji prijedlog.

Osim toga, Turkovićku demantiraju dokumenti, točnije Odluka o formiranju Komisije za rješavanje žalbi u postupku sigurnosnog provjeravanja koji su objavljeni u Službenom glasniku 98/09.

Obračun s policijskim službenicima

Prema toj odluci, član 4. je jasan i potvrđuje da je Turković počinila kazneno djelo.

Ona je, skinula prijedlog čovjeka koji ima stupanj vrlo tajno, a nominirala osobu koju je nekada imala stupanj tajno i koji mu je istekao, tako da u trenutku imenovanja nije uopće imao sigurnosnu provjeru.

Sve je to znala Turkovićka ali i direktor OSA-e Mehmedagić koji se putem ove Komisije obračunava s policijskim službenicima koji nisu po njegovoj volji.

Da Turković nije upravu potvrdili su iskazi ministara u Vijeću ministara. Pogotovo će biti zanimljivo što će reći kadrovi HDZ-a BiH koji tek trebaju dati iskaze.

Turković i Mehmedagiću ne ide u prilog stenogram sa sjednice koji je u posjedu Tužiteljstva, prenosi Avaz.

Dnevnik.ba

05. svibanj 2024 03:00