Article_Top_970x250

Afera "Respiratori": Poruke iz Novalićevog mobitela upućuju na Sebiju Izetbegović?!

tko je na vrhu piramide?

Afera "Respiratori": Poruke iz Novalićevog mobitela upućuju na Sebiju Izetbegović?!

svibnja 29, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Arhiva

Tijekom istrage koja se vodi već mjesec dana, a intenzivno posljednjeg tjedna, saslušano je više umiješanih osoba u svojstvu svjedoka, da bi se u posljednja 72 sata konačno došlo do osumnjičenih. To, naravno, nisu samo trojica spomenutih...

Hoće li se klupko kriminala i korupcije u poslovima javnih nabava tijekom pandemije konačno raspetljati ? Tijekom protekle noći, nakon maratonskih saslušanja, u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) zadržani su premijer Federacije BiH Fadil Novalić, suspendirani direktor FU Civilne zaštite Fahrudin Solak i direktor firme „Srebrena malina“ Fikret Hodžić.

Svi putevi vode do Nje

Tijekom istrage koja se vodi već mjesec dana, a intenzivno posljednjeg tjedna, saslušano je više umiješanih osoba u svojstvu svjedoka, da bi se u posljednja 72 sata konačno došlo do osumnjičenih. To, naravno, nisu samo trojica spomenutih. Prije par dana oduzeti su mobiteli premijera Novalića i njegovih prvih suradnika Edite Kalajdžić i šefa ureda Hasana Ganibegovića.

Na nekima od njih poruke su brisane, posebno iz viber mreže, ali SMS poruke je moguće „vratiti“ čak i ako se obrišu iz uređaja. Upravo premijer Novalić je tražio da Tužiteljstvo BiH što prije istraži ovu aferu i raščisti sve nepoznanice jer „nema ništa kriti“. I upravo njegov mobitel mogao bi biti ključan za rasvjetljavanje afere, piše thebosniatimes.ba.

Prema saznanjima od izvora u SIPA-i, u njegovom mobitelu pronađene su poruke koje upućuju na to da bi osoba koja je inzistirala na nabavi beskorisnih respiratora mogla biti generalna direktorica Sebija Izetbegović! Je li to točno, u SIPA-i nisu službeno potvrdili, budući da su saslušanja Novalića, Hodžića i Solaka trajala cijelo popodne i noć s četvrtka na petak. Iza ponoći zgradu SIPA-e su napustili njihovi odvjetnici, a tijekom dana (petak) u Agenciji će se odlučiti hoće li oni biti predani u nadležnost Tužiteljstva BiH.

Istražitelji u KCSS-u

Također, da je s aferom itekako povezan KCSS, a time i direktorica Izetbegović, ukazuje činjenica da su istražitelji SIPA-e u srijedu cijeli dan pregledali dokumentaciju KCSS-a u službama financija, javnih nabava i tehničkom sektoru. Spomenuti portal piše da je cilj pretresa bila potraga za dokumentima o direktnim pogodbama koje su napravljene od 1. ožujka do sada te da su istražitelji kopirali ili izuzeli veći broj dokumenata. Tijekom pretresa ključnom osoblju su po standardnoj proceduri bili isključeni mobiteli.

Bez prejudiciranja o tome do kakvih će se otkrića u dokumentima doći, činjenica je da je KCSS u ovom periodu sklopio nekoliko vrijednih poslova i to direktnim pogodbama s omiljenim dobavljačima direktorice Izetbegović, ali i nekim sasvim anonimnim firmama.

Tako je direktorica Izetbegović 18.03.2020. sklopila ugovor vrijedan 3.065.400 KM s anonimnom tapetarskom firmom CUBICUS čiji je vlasnik, inače prijatelj budućeg zeta, imao zadatak nabaviti 40 respiratora. To je trebalo poslužiti i njenoj promociji jer je pothvat najavila kao osobni doprinos „preko privatnih veza“. No, kako to tapetar nije uspio, novac koji je dobio unaprijed vratio je na račun KCSS-a, čime je ova čudna transakcija dobila neke elemente „pranja novca“.

Nadalje, KCSS je istog dana kada i s CUBICUS-om sklopio posao i sa znamenitim „Meditom“. Ugovor o kupovini CT uređaja za dijagnostiku plućnih oboljenja bio je težak – 582.686 KM.

U ovom poslu ima više sumnjivih stvari, a jedna od njih je da se nikako ne slažu datumi u papirima, da su rokovi isporuke i montaže nelogično kratki, da se u dokumentaciji spominje kako se na poziv za hitni pregovarački proces odazvalo 10 ponuđača, ali nitko ne zna niti za jednog osim za „Medit“ itd. što će morati istražiti financijski istražitelji SIPA-e.

Ono što bode oči, i što je ključno pitanje otkako je afera razotkrivena jest – tko je pravio specifikaciju za respiratore? Nedavno je postalo jasno da nitko nije konzultirao stručnjake anesteziologe i pulmologe. Također, dosad se nije pojavio niti jedan dokument sa specifikacijom ili oznakom / šifrom respiratora koji odgovaraju jedinicama intenzivne njege. Izgleda da taj papir više ne postoji ili nije ni postojao.

Mobiteli i dokumenti

Još ranije se u analizama bez ovog ključnog podatka zaključivalo da ustvari ima vrlo malo ljudi koji mogu nešto narediti Fadilu Novaliću. Praktično – samo dvoje. Jedno od njih smo čuli na audio snimci famozne sjednice Vlade FBiH kako inzistira da se kliničkim centrima odobri samostalnost u nabavi medicinske opreme, uređaja, respiratora… I to da se odobri odmah, na sjednici, „a ne u tri sata ili sutra!“ Nabave koje su zatim proistekle iz pogodbi s odabranim dobavljačima ili „žrtvenim jarcima“ poput Fikreta Hodžića objašnjavaju smisao tog pritiska i žurbe.

Teško je pretpostaviti tko će se još naći pod istragama. Portal doznaje da su respiratori, maske, testovi, CT uređaji samo dio kriminala koji je počinjen tijekom suspenzije Zakona o javnim nabavama. Sigurno je da će forenzika oduzetih mobitela i analiza dokumenata razbistriti mnoge mutne radnje i baciti svjetlo na neke dosad nedodirljive počinitelje.

Dnevnik.ba