StoryEditor

Admiral Foggo: BiH ima pravo odabrati kakav odnos želi imati s NATO savezom

Piše D  /  12.12.2019., 06:12h

Zapovjednik Združenih savezničkih snaga u Napulju, admiral James G. Foggo kazao je danas u Sarajevu da je NATO dugo prisutan u Bosni i Hercegovini te da je tu da pomogne Oružanim snagama BiH u njihovom razvoju i izgradnji profesionalizma.

Komentirajući novinarski upit u vezi s euroatlantskim putem BiH, odnosno raspoloženjem spram članstva u NATO-u u RS-u i FBiH, te tvrdnje da bh. entitet RS želi slijediti Srbiju na tom planu, admiral Foggo je kazao kako u tom pogledu ne vidi dihotomiju, te da se upravo vraća iz Srbije, gdje je proveo dva dana, prenosi Fena.

- Dakle, Srbija ima partnerski odnos s NATO-om, odnosno Individualni partnerski akcijski plan (IPAP) i ima i mogućnost i tražiti članstvo, ako želi - kazao je Foggo, navodeći kako je Srbija odabrala da bude dobar partner, o čemu svjedoči i 1.600 programa s liste partnerske suradnje.

To, kako je kazao, uključuje i mobilne timove za obuku za dočasnike, kao i sudjelovanje u vježbama poput vježbe ‘REGEX 2018‘ što je omogućilo transfer NATO iskustava i standarda.

- To, također, uključuje i suradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama, kao jednom od članica NATO-a, odnosno s našim zrakoplovnim snagama i jedna takva vježba izvedena je zajedno s američkim snagama 2017. godine u Srbiji - pojašnjava Foggo.

Kada se radi o suradnji mimo NATO-a, precizirao je kako Srbija ima veoma dobru suradnju s Nacionalnom gardom Ohaja (Ohio - savezna američka država), kao što Bosna i Hercegovina ima isto tako dobru suradnju s Nacionalnom gardom Marylanda.

U kontekstu istog pitanja, admiral Foggo podsjetio je kako je NATO u BiH prisutan veoma dugo (IFOR, SFOR, NATO Stožer Sarajevo) te da se to partnerstvo nastavlja, a da je pravo BiH kao demokratskog društva da izabere kakav odnos s NATO-om želi.            

Admiral Foggo prisustvovao je danas ceremoniji primopredaje zapovjedne dužnosti u NATO Stožeru Sarajevo, upriličenoj u sarajevskom Domu Oružanih snaga BiH.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 07:23