StoryEditor
na htv-u

Adanić: "Detuđmanizacija je išla direktno na temelje hrvatske države"

Piše hina  /  14.05.2022., 21:41h
Stjepan Adanić, pomoćnik ministra obrane 1991. rekao je u subotu za HTV da je prvi predsjednik Hrvatske, Franjo Tuđman bio posvećen gradnji i uspostavi hrvatske države, a detuđmanizacija koja je nastupila poslije njegove smrti, išla je direktno na temelje hrvatske države.

Gostujući u Dnevniku HTV-a u povodu 100. obljetnice rođenja utemeljitelja Republike Hrvatske Franje Tuđmana, njegov bliski suradnik Stjepan Adanić  rekao je da je prvi hrvatski predsjednik bio "vrhovnik, organiziran, čovjek koji je volio saslušati različita mišljenja, demokratičan i uvijek je donosio odluke samostalno i neovisno, u najboljem interesu za Republiku Hrvatsku".

Podsjetio je da je u program svoje političke doktrine dr. Tuđman uzeo u obzir sve pozitivne sastavnice hrvatske povijesti - državotvorstvo Ante Starčevića, mirotvorstvo Stjepana Radića i pozitivne tradicije hrvatske ljevice.

"Provodio ju je kroz nacionalnu pomirbu svih Hrvata i zajedništvo domovinske i iseljene Hrvatske i bio je posvećen gradnji i uspostavi hrvatske države", rekao je Adanić, 

Naglasio je kako je Tuđmanova veličina u tome da su Hrvati prvi puta u povijesti vodili rat s jednom vojskom, jednim zapovjednikom i pod jednom zastavom.

"Nakon njegove smrti nastupila je detuđmanizacija, protiv stvaranja hrvatske države, pomirbe, zajedništva iseljene i domovinske Hrvatske, koja je išla direktno na temelje hrvatske države. Trajala je 10-ak godina, bila je žestoka, više propaganda nego realna, ali znali smo da ne može dugo trajati", zaključio je Adanić.

Dnevnik.ba

18. svibanj 2024 03:12