Article_Top_970x250

Abdullah i Pompeo se sastali u Dohi: SAD je uz afganistanski narod

pregovori u dohi

Abdullah i Pompeo se sastali u Dohi: SAD je uz afganistanski narod

ruj 12, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Nacionalno vijeće za pomirenje Afganistana

Predsjedatelj Nacionalnog vijeća za pomirenje Afganistana Abdullah Abdullah i američki državni tajnik Mike Pompeo sastali su se u Dohi, glavnom gradu Katara, tijekom svečanog otvaranja mirovnih pregovora između talibana i afganistanske vlade, javlja Anadolu Agency (AA).

Abdullah je kazao da je postizanje mira najvažniji prioritet afganistanske vlade.

Poručio je da konačno žele zaustaviti rat u Afganistanu i osigurati trajni mir, dodajući da su pregovori u Dohi povijesti prilika da se to i dogodi.

Pompeo je izrazio nadu da će biti zaustavljeno dugogodišnje nasilje u Afganistanu, napominjući da je SAD uvijek uz afganistanski narod.

Istaknuo je da njegova zemlja snažno podržava napore u cilju uspostave mira i stabilnosti u toj zemlji.

Dugo najavljivani mirovni pregovori između talibanskih pobunjenika i afganistanske vlade počeli su u subotu u Dohi, glavnom gradu Katara. Glavni cilj pregovora dviju strana je okončanje dugogodišnjih oružanih sukoba u toj zemlji.

Pregovarateljski i tim afganistanske vlade predvodi Masoom Stanekzai, bivši šef obavještajne službe, a talibane Mawlavi Abdul Hakim, vrhovni sudac ove oružane skupine i bliski pomoćnik čelnika talibana Haibatullaha Akhunzadaa. Pregovorima prisustvuju i američki državni tajnik Mike Pompeo i zamjenik čelnika talibana Mullah Baradar.

Razgovori, poznati kao unutarafganistanski pregovori, zacrtani su mirovnim sporazumom koji je SAD posredovao s talibanima, a potpisan je u veljači, također u Kataru.

Dnevnik.ba