StoryEditor
predsjednički izbori

Abazović: Velika pobjeda demokracije u Crnoj Gori

Piše Fena  /  20.03.2023., 11:56h

Crnogorski premijer Dritan Abazović kazao je da tijek kampanje, izborni dan i konačno proglašenje rezultata predsjedničkih izbora predstavljaju veliku pobjedu demokracije u Crnoj Gori.

"Ovim putem želim čestiti svim sudionicima izbornog procesa na političkoj korektnosti i prilično konstruktivnom pristupu proteklih dana, s posebnim naglaskom na Jakova Milatovića, kome ide iskrena i nedvosmislena podrška za glatku pobjedu u drugom krugu", kazao je Abazović, prenosi Radiotelevizija Crne Gore. 

Prema njegovim riječima, Crna Gora je tijekom izbora pokazala svoje europsko lice, a građani su bez straha glasali za svoje favorite i nedvosmisleno rekli da žele novog predsjednika države.

Milo Đukanović, kandidat Demokratske partije socijalista, i Jakov Milatović, čelnik Pokreta Europa sad koji se gospodarskom retorikom predstavlja kao stranka građanske orijentacije, ušli su u drugi krug izbora za predsjednika Crne Gore, objavio je Centar za monitoring (CEMI).

Jakov Milatović je bio ministar u vladi Zdravka Krivokapića, a njegova partija PES je rastuća politička stranka u Crnoj Gori, koja svoju popularnost temelji na odluci da minimalnu plaću u toj zemlji podigne s 220 eura na 450 eura.

Projekcije uoči izbora pokazivale su da bi se u drugom krugu trebali naći Đukanović i Mandić, a rezultat je iznenadio većinu analitičara u Crnoj Gori. Ukupno sedam kandidata sudjelovalo je na predsjedničkim izborima. Ostali kandidati dobili su manje od četiri posto glasova.

Andrija Mandić je u govoru nakon izbornog poraza kazao da će u drugom krugu podržati Milatovića, dok se ostali kandidati nisu u tome smislu izjasnili.

Crna Gora je od uvođenja višestranačja 1990. godine imala osam predsjedničkih izbora i trojicu predsjednika, podsjeća Hina.

Političku situaciju u Crnoj Gori dodatno komplicira odluka aktualnog predsjednika Đukanovića da raspusti parlament i parlamentarne izbore zakaže za 11. srpnja. Crna Gora je u političkoj krizi od sredine kolovoza kada je vlada Dritana Abazovića izgubila povjerenje zastupnika zbog potpisivanja Temeljnog ugovora sa SPC kojim je, kako je optuživan, kulturno povijesna dobra Crne Gore prepisao toj vjerskoj organizaciji.

24. srpanj 2024 09:48