StoryEditor
crna gora

Abazović o postavljanju spomen-ploče hrvatskim zatočenicima: ‘Diplomatski skandal i nepoštivanje procedure‘

Piše hina  /  19.10.2022., 13:38h

On je u srijedu, nakon ministarskog sastanka o integraciji Roma, novinarima kazao da podržava postavljanje spomen ploče u Morinju, ali ne na nezakonit način.

Crnogorski ministri obrane i vanjskih poslova doveli su hrvatsko državno izaslanstvo u zabludu i napravili velik diplomatski skandal zbog nepoštivanja zakonske procedure kod postavljanja ploče u spomen na hrvatsko zatočeništvo u bivšem logoru Morinj, ocijenio je crnogorski premijer Dritan Abazović.

On je u srijedu, nakon ministarskog sastanka o integraciji Roma, novinarima kazao da podržava postavljanje spomen ploče u Morinju, ali ne na nezakonit način.

Riječ je o spomen-ploči koju su prošli tjedan otkrili crnogorski ministri vanjskih poslova i obrane Ranko Krivokapić i Raško Konjević. Njome se ističe crnogorsko žaljenje zbog postojanja logora u Morinju i patnji hrvatskih branitelja koji su ondje bili zatočeni. Svečanosti postavljanja ploče bili su nazočni potpredsjednik hrvatske vlade Tomo Medved i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman. 

„To što su uradili Konjević i Krivokapić, oni su hrvatsko državno izaslanstvo doveli u zabludu i napravili ogroman diplomatski skandal. Stavili su ploču, a da nijednim papirom nisu obavijestili Vladu i nadležne organe“, rekao je Abazović te ocijenio da su Konjević i Krivokapić počinili krivično djelo.

Kako je naveo Abazović, Ministarstvo kulture i Skupština općine Kotor nisu bili obaviješteni o postavljanju ploče.

Postavljanje ploče na način koji je protuzakonit nije u interesu građana Crne Gore i pomirenja, kazao je Abazović.

Ako imamo diplomatsku mrežu koja ne zastupa službene stavove Vlade Crne Gore, nego određenih političkih struktura, onda je to ogroman problem, ustvrdio je Abazović koji je premijer u tehničkom mandatu.

Na pitanje kako smjenjuje ministre u Vladi kojoj je izglasano nepovjerenje, Abazović je odgovorio da se poziva na Ustav kao najviši pravni akt i Zakon o državnoj upravi.

Ministri, kako je kazao, za svoj rad odgovaraju parlamentu i predsjedniku Vlade.

„S obzirom na to da u ovom trenutku ne možemo s preciznošću kazati kad ćemo imati novu Vladu, moram reći da ne bi bilo dobro da oni koji ne vode politiku Vlade sudjeluju u njenom radu“, rekao je Abazović.

Crnogorski mediji javili su u utorak da je Uprava za inspekcijske poslove (UIP) Crne Gore naložila je Općini Kotor da u roku od tri dana ukloni spomen-ploču hrvatskim zarobljenicima u bivšem logoru u Morinju, jer je postavljena bez potrebne dokumentacije. 

Prema pisanju crnogorskih medija, Inspektorat za kulturnu baštinu utvrdio je da za spomen-ploču ne postoji dokumentacija koja dokazuje da se nalazi u programu spomen-obilježja koji usvaja Skupština Općine Kotor, niti da postoji suglasnost crnogorske vlade jer se radi o događaju za koji nije proteklo propisanih 50 godina.

U međuvremenu je Općina Kotor dobila tri dana da spomen-ploču ukloni. 

Gradonačelnik Kotora Vladimir Jokić kazao da je on o postavljanju saznao iz medija i da nisu ispunjeni zakonski uvjeti za postavljanje ploče.

Dnevnik.ba

22. travanj 2024 04:52