StoryEditor
crna gora

Abazović i Porfirije bez najave potpisali Temeljni ugovor

Piše hina  /  03.08.2022., 11:36h

Temeljni ugovor između crnogorske vlade i Srpske pravoslavne crkve (SPC) potpisan je u srijedu u Podgorici, nakon što je patrijarh SPC Porfirije bez najave stigao u glavni grad Crne Gore.

Porfirijevu posjetu Podgorici nisu službeno najavili ni crnogorska vlada ni SPC.

Temeljni ugovor sa SPC osporava dio političkih stranaka koje čine vlast u Crnoj Gori, predvođene Demokratskom partijom socijalista crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića. One su najavile da će u slučaju njegova potpisivanja oboriti vladu Dritana Abazovića jer smatraju da se tim ugovorom crnorogosko povijesno-kulturno nasljeđe prepisuje SPC-u.

Tijekom potpisivanja ugovora ispred crnogorske Vile Gorica prosvjedovalo je nekoliko desetina građana, a najavljeno je da će tijekom dana prosvjedi biti i masovniji, dok je u Podgorici primjetno pojačano prisustvo policije.

Potpisivanju dokumenta su, pored patrijarha Porfirija i premijera Dritana Abazovića, prisustvovali mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i crnogorski ministar pravde Marko Kovač.

Prethodno je Abazovićev kabinet odbio sve prigovore stručnjaka na tekst Temeljnog ugovora.

Protivnici ugovora sa SPC tvrde da taj dokument favorizira SPC u odnosu na druge vjerske zajednice, da nije u skladu s Ustavom i zakonima Crne Gore, da se u preambuli falsificira crnogorska povijest, te da se njime vlasništvo nad crkvenim objektima u Crnoj Gori službeno prepisuje na SPC.

Abazović sve te tvrdnje pobija te ističe da je svaki ugovor, koji nije međudržavni, slabiji pravni akt od zakona i Ustava te da se taj ugovor ne bi mogao provesti u djelo u slučaju da je suprotan Ustavu i zakonima. Abazović tvrdi da potpisivanjem ugovora želi spriječiti napetosti koje bi nastale oko tog pitanja uoči skorih lokalnih izbora u 14 općina, odnosno u većini crnogorskih općina, koji će se održati u listopadu.  

Država Crna Gora od ranije ima potpisane ugovore s Katoličkom crkvom, Islamskom i Židovskom zajednicom.

Đukanovićev DPS odmah je po objavljivanju potpisivanja na Twitteru najavio da će pokrenuti inicijativu za smjenu vlade te je ustvrdio da će nova buduća vlast poništiti ugovor sa SPC-om. 

Dnevnik.ba

21. srpanj 2024 20:56