Article_Top_970x250

Abas imenovao novog premijera Mohameda Štajeha

palestinski predsjednik

Abas imenovao novog premijera Mohameda Štajeha

tra 13, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot via N1

Palestinski predsjednik Mahmud Abas u nedjelju je jednog od svojih bliskih suradnika, Mohameda Štajeha imenovao premijerom te ga zadužio za sastavljanje nove vlade, kazao je za agenciju France presse Mahmud Al-Alul, potpredsjednik Fataha.

Krajem siječnja ostavku je podnio prethodni palestinski premijer Rami Hamdalah.

Štajeh je član središnjeg odbora Fataha i predsjednik Palestinskog ekonomskog vijeća za razvoj.

Nova vlada trebala bi i službeno obilježiti kraj privremeno obustavljenih napora za pomirbom između Abasovog Fataha i radikalnog islamističkog pokreta Hamasa, koji Pojasom Gaze upravlja od 2007.

Štajeh je sudjelovao u pregovorima s Izraelom pod patronatom Sjedinjenih Država 1991. te između 2013. i 2014. godine.

Umjeren na političkom planu, Štajeh je pristaša rješenja izraelsko-palestinskog sukoba uspostavom dviju država, palestinske i izraelske.

U dva je navrata bio ministar i obnašao dužnosti u ekonomskim ustanovama za razvoj palestinskih područja te je predavao na Sveučilištu Bir Zeit.

Imenovanjem Štajeha, predsjednik Mahmud Abas odabire vjernog člana svoje stranke Fataha i orijentira se, ocjenjuju analitičari, prema vladi kojom će dominirati Fatah, a ne kao u prethodnoj kada je pokušao ostvariti konsenzus između dviju palestinskih stranaka.

Godine 2013. Fatah i Hamas počeli su pregovore i tada je bila imenovana Hamdalahova vlada kao kompromisno rješenje, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250