StoryEditor
moćno oružje

70 Ukrajinaca stiglo u Njemačku na obuku za korištenje raketnog sustava Patriot

Piše hina  /  02.02.2023., 12:21h

Skupina od 70 ukrajinskih vojnika stigla je u utorak u Njemačku kako bi sudjelovali u obuci za korištenje moćnog protuzračnog obrambenog sustava Patriot, koji će Berlin staviti na raspolaganje Ukrajini kao pomoć u obrani od ruskih zračnih napada.

Prema sigurnosnim izvorima u Berlinu, obuka ukrajinskih vojnika trebala bi početi danas. Njemačka vlada je, nakon konzultacija s SAD-om, pristala u siječnju prebaciti sustav protuzračne obrane Patriot u Ukrajinu kako bi podržala zemlju dok se brani od ruskih napada.

Patrioti raspoređeni u Poljskoj

U međuvremenu, sustavi Patriot koji su raspoređeni u Poljskoj, koja graniči s Ukrajinom, "inicijalno su operativno spremni", izvijestilo je jučer Operativno zapovjedništvo.

Nakon raketnog udara na poljski teritorij u studenome, tadašnja njemačka ministrica obrane Christine Lambrecht i njen poljski kolega Mariusz Błaszczak složili su se da će tri njemačka proturaketna obrambena sustava Patriot biti raspoređena u Poljskoj.

Njemački vojnici stacionirani su u Poljskoj, članici zapadnog obrambenog saveza NATO-a, od 16. siječnja kako bi osigurali sigurnu isporuku sustava. Cilj misije je zaštita zračnog prostora NATO-a, kao i poljskog teritorija te infrastrukture i stanovništva zemlje.

Dnevnik.ba

26. ožujak 2023 01:04