StoryEditor
argentina

60-godišnjakinja tužila bivšeg supruga nakon razvoda, morao joj isplatiti 160.000 eura

Piše desk  /  26.03.2022., 21:37h
Smatrala je kako je nepravedno da njen bivši suprug može voditi dobar život dok je ona sama ostala bez ičega.

Nakon razvoda braka 60-godišnja žena iz Argentine je odlukom suda dobila od bivšeg supruga 160.000 eura jer je uspjela dokazati kako se zbog braka odrekla karijere te se 27 godina, koliko je bila s njim u braku, brinula o njemu, obitelji i domaćinstvu.

Dok je on radio svoj posao, ona je vodila kućanstvo, kuhala, čistila i brinula o djeci. Žrtvovala je svoju karijeru za svoju obitelj. Nakon 27 godina braka za nju je uslijedio šok. Par se razveo, a žena nije imala ništa od novca koji je pripadao obitelji.

Argentinka je smatrala kako je nepravedno da njen bivši suprug može voditi dobar život dok je ona sama ostala bez ičega. Budući da više nije mogla sama spajati kraj s krajem, odlučila je zatražiti sudskim putem novac od supruga. Na kraju sudskog postupka 2019. godine, sutkinja je odlučila kako muškarac mora bivšoj supruzi platiti osam milijuna argentinskih pesosa (što je u to vrijeme iznosilo gotovo 160.000 eura) kao odštetu.

– Ženi je uskraćena mogućnost ulaska na tržište rada. Nakon 27 godina braka, optuženi je napustio suprugu kad je ona imala 60 godina. U tim godinama žene počinju primati mirovinu, stoji u presudi koja je dostupna informativnoj stranici Clarin.

U presudi je nadalje navedeno kako je ekonomska ovisnost žena o svojim muževima jedan od ključnih mehanizama kojim su žene podređene u društvu.

– U većini obitelji žene još uvijek nose većinu tereta kućanskih poslova i brige o djeci. Iznos od 160.000 eura razuman je kako bi se uravnotežile različite ekonomske situacije bivših supružnika koje proizlaze iz braka i njihovog razvoda, rekla je sutkinja, prenosi Fenix magazin.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 05:55