Article_Top_970x250

500 ispitanih u istrazi o namještanju rezultata

akcija "var"

500 ispitanih u istrazi o namještanju rezultata

sij 07, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija: Arhiva

Prema dokazima SIPA-e i službenim zabilješkama koje su nastale praćenjem osumnjičenih, točno je utvrđeno tko je i gdje osumnjičenima dao novac kako bi utjecali na rezultate.

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) saslušala je tijekom istrage "Var" 500 osoba kako bi se razotkrilo tko je sve sudjelovao u namještanju utakmica Prve lige FBiH i Premijer lige BiH, zbog čega je SIPA u studenom uhitila 12 osoba, objavio je Dnevni avaz. Prema informacijama Avaza, ova policijska agencija, koja je, prema naredbi Tužiteljstva BiH, radila na ovom predmetu, potpisala je izvještaj o zloupotrebi položaja, primanju dara i drugim oblicima koristi.

Avaz navodi kako njihovi izvori navode da je riječ o ozbiljnoj istrazi, koja vodi i do samog vrha u Nogometnom savezu BiH, a za sada je osumnjičeno 15 osoba. Istragom Tužiteljstva, uz pomoć pripadnika SIPA-e, već je sada utvrđena osnovana sumnja da su uhićene osobe, među kojima su Vladimir Dominković, Anto Bilješko, Kenan Bajraktare-vić, Ilija Zivković i Fuad Zahirović, počinile kaznena djela za koja se terete, a to je primanje mita. Iako su im određene mjere zabrane, isto važi i za osobe koje su uhićene pa puštene da se brane sa slobode, a riječ je o Salemu Proliću, Irfanu Duriću, Harisu Poprženoviću, Mirzi Kazlagiću, Marku Brezoviću, Mariju Grgiću i Anti Kobašu. Medu osumnjičenima su i dvojica državnih sudaca, zbog kojih je istraga i pokrenuta.

Avazovi izvori tvrde da su iskaze dali i vlasnici pojedinih klubova, a poziv je upućen Azmiru Husiću, vlasniku Nogometnog kluba Tuzla City. On se i dalje nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama. No, za Avaz je rekao da nikakav poziv nije ni dobio i da nije davao nikakve izjave u SIPA-i, iako iz ove agencije stižu drugačije informacije. Iskaze je dalo još na desetke sportskih direktora klubova iz Travnika, Mostara, Gabele, Novog Travnika, Banovića... Njihova imena nalaze se u izvještaju SIPA-e, sve s ciljem da se Tužiteljstvu olakša donošenje odluke u ovom predmetu.

Nedavno je, navodi Avaz, Tužiteljstvo proširilo istragu na još nekoliko osoba, ali se o imenima za sada ne govori. U dokumentima Tužiteljstva jasno je navedeno da su "kazenna djela osumnjičeni vršili na način da su od uprava klubova koji su se natjecali u Prvoj ligi FBiH, zahtijevali davanje dara da bi, zauzvrat, poduzimanjem radnji u skladu sa svojim svojstvom, utjecali na ishod utakmica".

Avaz navodi kako je prema dokazima SIPA-e i službenim zabilješkama koje su nastale praćenjem osumnjičenih točno utvrđeno tko je i gdje osumnjičenima dao novac kako bi pogodovali rezultatima. ''Suce Živkovića i Bajraktarevića delegirao je Dominiković, a kontrolirao Zahirović, uz amenovanje Bilješka. Oni su od prikrivenih istražitelja SUIPA-e uzeli i podijelili 10.000 KM'', piše Avaz, a prenosi Bljesak.

Dnevnik.ba