StoryEditor
fentanil

50 PUTA JAČA OD HEROINA: U FBiH zabilježena zapljena "zombi droge"

Piše FENA  /  13.10.2023., 18:07h

Prema podacima Federalne uprave policije (FUP), fentanil u formi tableta, praha, kapsula nije zabilježen na području Federacije Bosne i Hercegovine, osim u formi transdermalnih flastera koji su korišteni najvjerojatnije u nedostatku heroina.

- Slučajevi zapljene fentanila bili su aktualni u 2017. godine, i to u formi transdermalnih flastera, odnosno farmaceutskog lijeka. Tada je na području Bosansko-podrinjske županije zaplijenjeno 160 komada, a na području Hercegovačko-neretvanske ćupanije 6 komada - potvrdili su Feni iz FUP-a.

Kako je ranije za Fenu kazao direktor Centra za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Mostar Siniša Skočibušić, prema literaturnim navodima, u BiH za sada nema slučajeva predoziranja fentanilom, ali da se može čuti da je u Hrvatskoj i Srbiji počela zloupotreba fentanila pa je za očekivati da će se to vrlo brzo preliti i na BiH s obzirom na puteve prijenosa droge koji vladaju na balkanskoj ruti.

-  Ne bih mogao jamčiti da već nije počela njegova upotreba i kod nas, samo mi to još ne vidimo, odnosno pacijenti nisu došli u takvo stanje da bi se to pokazalo – naglasio je  Skočibušić.

Po njegovim riječima, snaga samog psihotropnog učinka fentanila je deseterostruko jača nego od samog heroina.

- Učinci po samu osobu su daleko razorniji, odnosno dugoročne posljedice su letalnije u odnosu na dosadašnje droge – naglasio je.

Inače, prema prikupljenim podacima FUP-a, prošle godine je na području Federacije Bosne i Hercegovine prema nadležnim tužilaštvima podneseno 1 826 službenih izvještaja protiv 1 905 osoba u vezi krivičnih djela koja se odnose na opojnu drogu, od kojih je 11 službenih izvještaja prema maloljetnim osobama kod kojih je pronađena opojna droga.

Iz FUP-a navode kako je u prošloj godini u Federaciji BiH, između ostalog, zaplijenjeno 1.452,832 grama heroina, 264,324 grama kokaina te 105.539,975 grama cannabisa.

Fentanil je sintetička droga za koju se procjenjuje da je 50 puta jača od heroina te je uzrok smrti desetaka tisuća Amerikanaca koji umiru zbog predoziranja svake godine.

Dnevnik.ba

23. veljača 2024 02:19