16.05.2021., Zagreb - Izborni stozer SDP-ovog kandidata za gradonacelnika Zagreba Joska Klisovica u sredisnjici SDP-a na Trgu Drage Iblera 9. Pedja Grbin Photo: Luka Stanzl/PIXSELLLUKA STANZL/PIXSELL - Pixsell
StoryEditor
kriza u stranci

300 članova hrvatskog SDP-a napustilo stranku

Piše desk  /  25.10.2021., 19:03h
Socijaldemokracija je u SDP-u ostala samo u imenu i ništa više.

Većina vodstva stranačkih organizacija SDP-a u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji napustila su stranku, a s njima i više od 300 članica i članova, prenosi Index.hr.

U priopćenju su naveli svoje razloge. 

"U ponedjeljak, 25. listopada 2021. održana je tiskovna konferencija na kojoj je obznanjen izlazak iz SDP-a većine vodstava gradskih i općinskih organizacija kao i više od 300 članica i članova s područja Bjelovarsko-bilogorske županije i to kako slijedi, vodstvo i velika većina članstva iz Gradske organizacije Grubišno Polje, Gradske organizacije Garešnica i Gradske organizacije Čazma kao i Općinske organizacije Veliki Grđevac, Ivanska, Končanica i Severin te općinska organizacija Šandrovac koja je već prije izašla te povjerenika ŽO SDP-a Bjelovarsko-bilogorske županije.

Napominjemo kako je to većina općinskih organizacija jer u više od pola općina na području Bjelovarsko-bilogorske županije organizacije SDP-a ne postoje ili ne funkcioniraju isto kao i Gradska organizacija Bjelovar koja je u rasulu (promjena 3 povjerenika u svega par mjeseci i dr.).

Tko je sve izašao iz SDP-a?

Iza ovih organizacija kriju se i mnoga imena gradskih, općinskih i županijskih vijećnica i vijećnika, članica i članova Glavnog odbora SDP-a Hrvatske, članica i članova gradskih i općinskih odbora, predsjednika Savjeta SDP-a na županijskoj razini kao i ''običnih'' i vrijednih članica i članova.

Između ostalih članstvo u SDP-u napuštaju Damir Đuran – povjerenik SDP-a za ŽO SDP-a Bjelovarsko-bilogorske županije, Slaven Đurđević – potpredsjednik ŽO SDP-a Bjelovarsko-bilogorske Županije, Predsjednik GO SDP-a Garešnica, član Glavnog odbora SDP-a Hrvatske kao i kandidat za gradonačelnika na proteklim lokalnim izborima te gradski i županijski vijećnik, Sebastijan Svat – kandidat za gradonačelnika Grada Grubišnoga Polja, gradski vijećnik, predsjednik Savjeta za poljoprivredu SDP-a Bjelovarsko-bilogorske županije, Danijela Šoma – predsjednica GO SDP-a Grubišno Polje i članica Glavnog odbora SDP-a Hrvatske, Antoneta Đokić – kandidatkinja za gradonačelnicu Bjelovara i gradska vijećnica, Valentina Kuhar Šanda – predsjednica OO SDP-a Veliki Grđevac, vijećnica u Općinskom Vijeću i potpredsjednica Općinskog Vijeća Općine Veliki Grđevac, Miro Kolić – predsjednik OO SDP-a Severin i jedan od utemeljitelja SDP-a na području Bjelovarsko- bilogorske Županije, Marija Ulovec – kandidatkinja za načelnicu Općine Končanica i vijećnica u Općinskom Vijeću Općine Končanica, a već prije su izašli Sandra Frčo – kandidatkinja za županicu Bjelovarsko-bilogorske županije i vijećnica u Skupštini Bjelovarsko-bilogorske županije te Ivana Sabljak Murlin – kandidatkinja za gradonačelnicu Grada Čazme i gradska vijećnica.

Danas smo se okupili kako bi Vam javno rekli već gore navedene činjenice a to je da nas većina vijećnika što u gradskim i općinskim što u županijskim tijelima postajemo nezavisni, da izlazimo iz SDP-a. Danas smo se okupili kako bi Vam javno rekli da predsjednici gradskih organizacija Grada Čazme, Garešnice i Grubišnog polja izlaze, da predsjednici općinskih organizacija Ivanska, Veliki Grđevac, Velika Pisanica, Severin i Končanica izlaze, da 2 člana Glavnog odbora SDP HR izlaze, da svi, izuzev Daruvara, kandidati na prošlim lokalnim izborima izlaze iz SDP-a.

Ovdje je također bitno istaknuti kako članstvo u SDP-u napušta većina ljudi koji su imali volje, želje i hrabrosti staviti svoja imena kao kandidati za župana, gradonačelnike i načelnike u svojim sredinama u vrlo nepovoljnom trenutku za SDP.

"Grbin vodi stranku u propast"

Ovo je samo mali dio kolegica i kolega ali najžalosniji je onaj broj od preko 300 ''običnih'' članica i članova koji su godine pa i desetljeća veliki dio svog slobodnog vremena, entuzijazma i predanog rada uložili u izgradnju socijaldemokracije u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji ali i u Republici Hrvatskoj.

Razlozi za ovako veliki odlazak članica i članova već su svima više nego dobro poznati a mi ćemo samo spomenuti riječi sadašnjeg Predsjednika SDP-a Hrvatske Peđe Grbina prilikom prvog obraćanja kao predsjednika SDP-a Hrvatske ''Od večeras mi smo jedan SDP. Ne želim politiku konflikta i sukoba, želim politiku u kojoj stvaramo. Već večeras prestaje biti bitno tko je za koga glasao, tko je koga podržavao.“

Godinu dana poslije, mnogi članovi nestatutarno izbačeni, gradske i županijske organizacije raspuštene, komunikacija s članstvom ne postoji. Nažalost, aktualno vodstvo SDP provođenjem ''nepolitika'' se pretvara u interesnu skupinu i vodi stranku u propast. 

Jasno Vam je da nismo zadovoljni sa svim navedenim, da ne možemo držati ljestve nekome tko radi suprotno svemu onome zbog čega smo ušli u stranku prije 15 i više godina a neki su u stranci od samog početka.

Socijaldemokracija je u SDP-u ostala samo u imenu i ništa više. 

Međutim, ne odustajemo od socijaldemokracije, nastavit ćemo raditi u tom duhu za boljitak naših općina, gradova i županije.  

Teško je vrijeme za nas, za stranku ali ne smijemo odustati od ideje zbog koje smo davno prije ušli u SDP.

Što će budućnost donijeti, ne znamo, vrijeme će pokazati", stoji u priopćenju.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 04:38