StoryEditor
orašje

30. obljetnica od osnutka ratne bolnice Tolisa

Piše fena  /  19.10.2022., 15:33h

U Orašju se 19. listopada obilježava kao Dan utemeljenja ratne bolnice Tolisa, koja je bila smještena u podrumskim prostorijama franjevačkog samostana.

U Orašju su danas predstavnici dva ministarstva Vlade Županije Posavske (Ministarstvo zdravstva i socijalne politike na čelu s ministrom Damirom Živkovićem i predstavnik Ministarstva branitelja Drago Kopić) položili vijence i zapalili svijeće ispred spomen obilježja podignutog za poginule branitelje, priopćeno je iz Vlade Županije posavske.

Vijence su položila i izaslanstva ratne bolnice Tolisa, kao i predstavnici udruga iz Domovinskoga rata.

Po tradiciji, zdravstveni djelatnici su u svečanom postroju prošetali Orašjem od Županijske bolnice u Orašju do spomen obilježja.

Župnik župe bl. Alojzija Stepinca u Orašju fra Bono Kovačević izmolio je opijelo i zahvalio svim liječnicima i zdravstvenim djelatnicima koji su u ratu nesebično spašavali živote.

Kroz nepune četiri godine rada u ratnim uvjetima kroz ratnu bolnicu je prošlo i pomagalo 58 vrhunskih stručnjaka iz Hrvatske, dok je iz Posavine 153 domaća zdravstvena i nemedicinska kadra prošla tijekom postojanja ratne bolnice u samostanu. U tom je vremenu obavljeno 520 operacija i 2150 raznih kirurških zahvata.

Današnja Županijska bolnica Orašje je stasala na temeljima ratne i sada je respektabilna zdravstvena ustanova spremna odgovoriti najtežim zadaćama iz oblasti zdravstva, dodaje se u priopćenju.

Dnevnik.ba

23. rujan 2023 22:24