Article_Top_970x250

23. OBLJETNICA OSLOBAĐANJA KRALJEVSKOG JAJCA I DOBRETIĆA: Donosimo program proslave VRO Maestral kojom su Hrvatske snage oslobodile okupirana područja

BLISTAVE POBJEDE U DOMOVINSKOM RATU

23. OBLJETNICA OSLOBAĐANJA KRALJEVSKOG JAJCA I DOBRETIĆA: Donosimo program proslave VRO Maestral kojom su Hrvatske snage oslobodile okupirana područja

ruj 06, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Jajce i Dobretići proslavljaju 23. obljetnicu oslobađanja od okupacije VRS-a i velike pobjede Hrvatskih snaga (HVO-i HV) u VRO Maestral kojom su okupirana hrvatska područja u BiH 1995. godine oslobođena. Nizom sadržaja i ove godine bit će proslavljena 23. obljetnica VRO Maestral - jedne od najvažnijih povijesnih epizoda u Domovinskom ratu kojom su Hrvatske snage(HVO i HV) oslobodile okupirane dijelove BiH.

Općine Jajce i Dobretići   nizom događaja  obilježavaju 23. obljetnicu oslobađanja i jedne od najvećih akcija Hrvatskih snaga (HV-a i HVO)- VRO Maestral kojom su okupirana hrvatska područja u BiH 1995. oslobođena od VRS-a. 

Središnja svečanost 23. obljetnice oslobađanja kraljevskog grada Jajca i Dobretića bit će 13. rujna u Jajcu - mimohod s ratnim zastavama postrojbi Hrvatskih snaga, podizanje zastave hrvatskog naroda u BiH na tvrđavi i svečana akademija. 

Malonogometni turnir u čast 23. obljetnice VRO Maestral otvoren je 1. rujna u Gradskoj sportskoj dvorani u Jajcu, a zatvara se 13. rujna u večernjim satima finalnom utakmicom i nagradama za pobjednike. 

U subotu, 8. 9. bit će odigran i šahovski turnir u Domu umirovljenika na Pijavicama, a u nedjelju 9.9. je auto rally utrka "Maestral" na poligonu igrališta u naselju Bare. 

U srijedu, 12.9. bit će služena i sveta misa zadušnica  za sve poginule hrvatske branitelje i civile u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije. 

U Općini Dobretići, odnosno, Pougarju, koja je također oslobođena u VRO Maestral 1995. godine na središnjem spomen obilježju će biti odana počast poginulim hrvatskim branitelijima. 

U četvrtak, 13.9. počast će se odati i  Franji Ladan Pancer u Barevu. 

Istog dana, bit će odana počast i stradalim vojnicima 81. Virovitičke bojne HV-a. 

Središnja svečanost proslave 23. obljetnice oslobođenja Jajca i Pougarja u VRO Maestral je u četvrtak, 13. rujna. 

Program počinje mimohodom ratnih veterana sa zastavama postrojbih Hrvatskih snaga, a kretat će od parkinga iznad vodopada, kroz centar grada i do crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije gdje će u 11 sati biti služena sveta misa.

Nakon mimohoda i svete mise, u 12 sati bit će svečano podizdanje zastave hrvatskog naroda u BiH na tvrđavu u Jajcu i potom polaganje vijenaca i paljenje svijeća na središnjem spomen obilježju u središtu  grada.

Počast poginulim hrvatskim braniteljima odat će Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH i izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora BiH, udruge iz Domovinskog rata, ratni zapovjednici Hrvatskih snaga VRO Maestral '95., dužnosnici iz Republike Hrvatske, izaslanstvo Grada Virovitice i predstavnici Ministarstva obrane BiH - hrvatska komponenta. 

Program će se nastaviti u 13 sati svečanom akademijom te domjenkom za uzvanike i puk, revijalnom nogometnom utakmicom te glazbeno-zabavnim programom ispred Doma kulture gdje će u 23 sata biti i vatroment.

Program proslave 23. obljetnice oslobađanja Jajca i Pougarja organizira udruga "13. RUJAN",a održava se pod visokom pokroviteljskom Dragana Čovića, hrvatskog člana Predsjedništva BiH. 

Dnevnik.ba