StoryEditor

20. kolovoza saznat ćemo izlazi li BiH ili ulazi u još dublju krizu

Piše D  /  13.08.2019., 05:08h

Dvije sjednice Predsjedništva BiH zakazane su za 20. kolovoza, a na dnevnom redu će se naći točke dnevnog reda vezane za Godišnji nacionalni plan (ANP) i imenovanje mandatara Vijeća ministara BiH, potvrđeno je za Klix.ba.

Bit će, kako saznaje ovaj portal, zakazana redovita sjednica vezana za ANP, a odmah potom i izvanredna vezana za imenovanje mandatara Vijeća ministara BiH. Evidentno je da ukoliko dogovor o ANP-u ne bude postignut na redovitoj sjednici, izvanredna neće biti ni održana.

Podsjećamo, lideri SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a potpisali su prošlog tjedna Sporazum o formiranju Vijeća ministara. Predsjedatelja Vijeća ministara imenuje Predsjedništvo BiH, a odluka o imenovanju se odmah dostavlja Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH na odobravanje.

Predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je poručio da neće biti poslat ANP, što znači da je sporazum već u najavi osuđen na propast. Dodik je za suradnju s NATO-om, ali na nivou koji ima Srbija.

Za Dodika je problematično da BiH napravi bilo kakav dodatni iskorak u suradnji s NATO-om, a slanje ANP-a je protumačio kao dio napretka, iako to ne prejudicira članstvo u tom vojnom savezu.

Dodik se uostalom nije ni izjasnio o ponuđenom kompromisu da se vojni segment ANP-a zamrzne i da se pošalje samo plan civilnih reformi. U konačnici, 20. kolovoza će se službeno znati hoće li vlast na državnom nivou biti formirana i slijede li totalna kriza i zastoji koje najavljuje Dodik.

Ukoliko se to dogodi, izvjesno je da će jedino rješenje biti uplitanje međunarodne zajednice, a prije svega OHR-a, što bošnjački političari i priželjkuju.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 17:11