StoryEditor
sukob hamasa i izraela

160 hrvatskih hodočasnika zateklo se u Svetoj zemlji za vrijeme sukoba: "Nitko nije ugrožen niti je stradao"

Piše hina  /  10.10.2023., 08:49h

Oko 160 hodočasnika Hrvata zateklo se u vrijeme početka najnovijeg sukoba u Gazi u tri grada u Svetoj zemlji - Betlehemu, Nazaretu i Jeruzalemu - i nitko od njih nije ugrožen niti je stradao, doznaje se od direktora Dječjeg doma u Betlehemu fra Sandra Tomaševića.

"Tri skupine hrvatskih hodočasnika - od kojih je jedna skupina Hrvata iz Švicarske, a dvije skupine iz Hrvatske - zateklo se u Betlehemu, Nazaretu i Jeruzalemu u novonastaloj situaciji. Oni se redovitim zrakoplovnim linijama vraćaju nazad i koliko mi je poznato neće biti otkazivanja letova", rekao je Tomašević u telefonskom razgovoru za Hinu.

On je naglasio da su svi hodočasnici na sigurnom, te je poručio njihovim obiteljima i rodbini da ne trebaju strahovati za njih.

Sandro Tomašević, koji je u misiji u Svetoj zemlji, ima uvid u posjete hrvatskih hodočasnika koji ondje dolaze, rekli su svećenički izvori u Splitu.

Napadači islamističke skupine Hamas upali su u Izrael preko ograde iz Gaze u subotu nakon čega su ubijali izraelske vojnike i civile, uzeli desetke talaca te ih odveli u obalnu enklavu. Izrael je odgovorio najvećim bombardiranjem Gaze, te možda razmatra kopneni napad na teritorij s kojeg se povukao prije gotovo dva desetljeća nakon 38 godina okupacije.

Prema posljednjim podacima, u Hamasovu napadu ubijeno je najmanje 800 Izraelaca, dok je u osvetničkim izraelskim zračnim napadima na Pojas Gaze smrtno stradalo gotovo 600 Palestinaca.

Dnevnik.ba

22. svibanj 2024 15:38