StoryEditor
antisemitizam

15-godišnjak nožem izbo Židova u Švicarskoj

Piše desk  /  03.03.2024., 16:57h

15-godišnji tinejdžer uhićen je zbog sumnje da je nožem izbo Židova u švicarskom gradu Zürichu. Policija vjeruje da je antisemitizam motiv napada koji se dogodio sinoć.

Inače, u posljednje vrijeme bilježi se rast sličnih incidenata diljem Europe, piše Sky News.

Švicarska organizacija židovskih zajednica priopćila je da je 50-godišnja žrtva u kritičnom stanju prevezena u bolnicu. "Fizički napadi na Židove u Švicarskoj vrlo su rijetki. Židovska je zajednica posljednja dva desetljeća bila pošteđena takvih po život opasnih napada", poručili su, prenosi Index.hr.

 

Rekordan broj antisemitskih incidenata u Britaniji

"Međutim, od 7. listopada zabilježen je značajan porast takvih fizičkih napada", dodali su. Rat između Izraela i Hamasa počeo je 7. listopada prošle godine kada je militantna skupina upala na jug Izraela, ubivši 1200 ljudi i zarobivši oko 250 talaca.

Gotovo pet mjeseci kasnije, procjenjuje se da je 30.000 Palestinaca ubijeno, a stotine tisuća drugih su na rubu gladi u Gazi. U Ujedinjenom Kraljevstvu u veljači je Zaklada za sigurnost zajednice istaknula da je broj antisemitskih incidenata prošle godine oborio rekord. 

Dobrotvorna organizacija zabilježila je 4103 antisemitska incidenta u Ujedinjenom Kraljevstvu 2023., što je više od prethodnog godišnjeg rekorda od 2261, koji je zabilježen dvije godine ranije. Za rekord je okrivila "veliku količinu antisemitizma počinjenog diljem Ujedinjenog Kraljevstva nakon Hamasovog napada na Izrael 7. listopada".

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 11:43