Article_Top_970x250

12 velikana osnovalo nogometnu Superligu, Uefa najavila žestoke sankcije

europski klupski nogomet

12 velikana osnovalo nogometnu Superligu, Uefa najavila žestoke sankcije

tra 19, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Denis Bailbouse

Radujemo se partnerskim razgovorima s Fifom i Uefom, poručili su najbogatiji europski klubovi. No Uefa i Fifa su već ranije zaprijetili sankcijama

Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Tottenham, Milan, Inter, Juventus, Real, Atletico Madrid i Barcelona potvrdili su da su osnovali Europsku superligu (ESL) u priopćenju malo iza ponoći, javlja BBC. Klubovi su priopćenje objavili na svojim internetskim stranicama.

Natjecanje koje će do temelja potresti europski i svjetski nogomet zamislili su kao ligu koja bi se igrala sredinom tjedna, slično kao Liga prvaka. U njemu će biti 20 klubova: Osim 12 osnivača tu su tri još neimenovana stalna kluba i pet klubova koji bi se kvalificirali po zasad još nepoznatom kriteriju. Natjecanje bi počelo 'čim bude moguće'. Kretalo bi u kolovozu s dvije grupe po 10 klubova koji bi igrali međusobno kući i u gostima. Nakon toga slijede četvrtfinala pi polufinala po nokaut sistemu, također kući i u gostima, te finale na jednu utakmicu. U planu je i natjecanje za ženske ekipe.

Ranije je Europska nogometna federacija (Uefa) oštro reagirala na vijest o pokretanju Superlige. 

- Ako bi se to i dogodilo, želimo ponoviti da će Uefa, engleski FA, španjolski nogometni savez (RFEF) i La Liga, talijanski savez (FIGC) i Serie A, ali i Fifa i sve naše članice, ostati ujedinjeni u našim naporima da zaustavimo ovaj cinični projekt, projekt koji se temelji na vlastitim interesima nekolicine klubova u trenutku kada društvu više nego ikad treba solidarnost - poručili su iz krovne nogometne organizacije "Starog kontinenta".

- Razmotrit ćemo sve mjere koje su nam na raspolaganju, na svim razinama, kako pravosudne tako i sportske kako bismo spriječili da se to dogodi. Nogomet se temelji na otvorenim natjecanjima i sportskim zaslugama, ne može biti drugačije - dodali su iz Uefe.

Uefa je zaprijetila odmetnutim velikanima da će ih izbaciti iz domaćih i ostalih europskih natjecanja ako pokrenu svoju ligu, a njihovim bi se igračima mogla uskratiti prilika da predstavljaju svoje reprezentacije.

- Zahvaljujemo klubovima u drugim zemljama, posebno francuskim i njemačkim klubovima, koji su odbili prijaviti se za ovo. Pozivamo sve ljubitelje nogometa, navijače i političare da nam se pridruže u borbi protiv takvog projekta ako ga najave. Predugo je interes rijetkih bio ključan. Dosta je - poručila je Uefa.

Reakcije na ovu odluku najbogatijih klubova, koji natjecanje osnivaju zbog velikog financijskog kolača, bit će burne.

Dnevnik.ba