StoryEditor

109 novozaraženih u BiH, umrle još dvije osobe

Piše D  /  30.06.2020., 12:06h

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo, u protekla 24 sata u Federaciji BiH testirano je 775 uzoraka, od kojih je 69 pozitivnih na koronavirus.

Novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, Bosansko-podrinjskom, Kantonu Sarajevo i Hercegbosanskom kantonu.

"Bliska interakcija i kontakt omogućavaju prijenos COVID-19 bolesti, a širenje infekcije može se usporiti dosljednim pridržavanjem mjera - održavanje fizičke distance i izbjegavanje rukovanja i grljenja, izbjegavanje većih okupljanja, nošenje maski u zatvorenom javnom prostoru te AKO na otvorenom nije moguće održati distancu od dva metra, čestim pranjem ruku i čišćenjem i dezinficiranjem površina koje se često dodiruju. Ključno je odgovorno ponašanje cijele zajednice kako bi se lanci prijenosa prekidali, posebno kako ranjive skupine ne bi obolijevale, prije svega starije osobe i osobe s kroničnim oboljenjima", poručuje se iz stožera.

U posljednja 24 sata u Republici Srpskoj izvršeno je testiranje 327 laboratorijskih uzoraka, a koronavirus je potvrđen kod 40 osoba.

Umrlo još dvoje zaraženih

U posljednja 24 sata u Federaciji BiH je prijavljen jedan smrtni slučaj od posljedica COVID-19. Radi se o muškarcu rođenom 1962. godine iz Tuzle, potvrđeno je za BHRT. Smrtni slučaj je zabilježen i u Republici Srpskoj, a preminuo je muškarac srednje životne dobi iz Vlasenice.

Dnevnik.ba

13. travanj 2024 10:48