StoryEditor
Urnebesno

10 tipova svatova u Hercegovini: Da vidimo jeste li među njima

Piše desk  /  12.10.2021., 21:27h
Portal HERCEGOVINA.in donosi popis 10 tipova ljudi i žena koje možete sresti u bilo kojim Hercegovačkim svatovima. Pa krenimo redom:

1. Pijači

Muškarci, a u zadnje vrijeme i žene koji dolaze u svatove da se dobro namire. Krenu s aperativom, muškarci krenu sa orahom ili vilijamkom, a žene preferiraju jager. Kako teče večer lagano prelaze na vino ili pivo, a kada prođe jabuka piju što im dođe pod ruku. U većini slučajeva jutro nakon svatova ne sjećaju se nićega, a glava im puca od mamurluka. Sve to im nije škola, te i u idućim svatovima sve ponove.

2. Žderači

Muškarci i žene koji dolaze u svatove da se dobro najedu. Čim zauzmu mjesto krenu s pršutom i sirom. Obavezno spriječe konobara kada krenu sklanajti mezu, i jedva čekaju kad će juha, jer znaju da nakon nje slijedi glavno jelo i pečenje. Nakon svega od konobara traže da im podeblja roštilj, te obavezno probaju nekoliko vrsti torta. Jutro nakon svatova uglavnom dočekaju naduti i udarajući se po glavi s riječima: Što je meni ovo trebalo?

3. Morići

U svakim svatovima ima ih po nekoliko. Oni kruže po sali i traže žrtve koje će udaviti svojim pričama. Svatovi se obično trude da ih takvi ne vide, ali njima ne može ništa i niko promaći. Isto su dosadni po dolasku, a i tijekom cijele večeri. Jutro nakon svatova po glavi prebiru s kim su sve sjedili, čudeći se što ih je nekolicina svatova potpuno ignorirala.

4. Dužnici

Dužnici su oni koji vraćaju dug nekome od mladenaca. Obično sjede negdje u kutu i nisu puno pričljivi. Obično se dosađuju i sve ignoriraju. Većinu vremena provedu buljeći u mobitel, te Boga mole da prođe jabuka da mogu napustiti svatove. Jutro nakon svatova pitaju se što su Bogu skrivili da moraju ići u nepoznate svatove.

5. Plači babe

Obično su to tetke ili strine nekoga od mladenaca. Nisu izašle vani valjda od prošlog stoljeća i plaču po cijelu noć. Prve suze krenu s prvim plesom, a zadnje s jabukom kada zapjevaju sad je mome srcu najteže. Jutro nakon svatova uzmu u ruke stari telefon s brojčanikom i zovu svu znanu i neznanu rodbinu da se pohvale da su bile u svatovima.

6.Udavače

Udavače su obično neudane prijateljice od mlade. Cijelu noć se kiselo smješe mladencima u sebi proklinjući svoju prijateljicu što je ona prije stala na ludi kamen. Večer obično iskoriste da bi upecale nekoga tko će njih odvesti pred oltar. Trude se biti kulturne i tu su večer umjerene u hrani i u piću. Ako imaju sreće smotaju nekoga od pijanih gostiju, ali to obično ne završi brakom. Ako i završi taj brak traje dok se jabuka ne potroši.

7. Hvatačice

Hvatačice su valjda jedine obave pripreme prije odlaska u svatove. Obično uzmu nekoliko privatnih sati u nekoga od majstora borilačkih vještina. Cilj im je uhvatiti buket, i ne biraju sredstva da dođu do cilja. Spreme su udarati laktom, gurati i podapinjati ostalim suparnicama. Legenda ne kaže koliko se njih udalo ili nije nakon hvatanja buketa.

8. Napadači

Napadači su momci koji misle da su neodoljivi. Svatove koriste kako bi iskoristili svoj šarm i zbarili nekoga. Neuspjeh im ne stvara problem, i poslije prvog, drugog i trećeg ignoriranja napadnutih oni ne odustaju. Zajedničko im je da nakon svega ostanu suha grla, ali i one stvari. Ako pitate koje da razjasnimo, pa one stvari.

9. Pjevači

U svakim svatovima ima ih po nekoliko. Dok su trijezni manji su od makova zrna i ne čuju se. Kada malo popiju krenu prvo s naručivanjem pjesama za mladence, a što su više pijani sve su bliži mikrofonu koga se uspijevaju dohvatiti u sitne sate. Svojom izvedbom obično rastjeraju preostale svatove, a kada izađe CD iz svatova moče mladence da njihov nastup nekako izbrišu.

10. Normalni svatovi

Normala svatovi su oni najbrojniji. Oni su umjereni u jelu i u piću. Izbjegavaju moriće po svaku cijenu, pa makar nekada morali biti u zahodu i po pola sata. Gledaju da za njihovim stolom nema plačibaba i udavača. Znaju sav repertoar svatovskih pjesma i glasno mole skupa sa starim svatom. Iz svatova odlaze čim prvi “pjevač” uzme mikrofon u svoje ruke.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 07:57