StoryEditor

´1 od 5 milijuna´: Tisuće prosvjednika u Beogradu jedanaestu subotu zaredom

Piše D  /  16.02.2019., 09:02h

Prije početka prosvjedne šetnje centrom Beograda, obratio se odvjetnik Božo Prelević, koji je naveo da se od vlasti traži da poštuje Ustav i konvencije.

"Gospodine Vučiću, mi nemamo ništa protiv vas. Hoćemo da se vi i vama slični nikad više ne ponove", rekao je Prelević.

On je dodao da neće odustati od borbe za normalnu Srbiju, iako "Vučić misli da ćemo se umoriti i posustati".

"Vučić je zaboravio da je nama ‘kondicijski trener‘ bio Slobodan Milošević. Građanski prosvjedi daju rezultate iznad očekivanja. Prosvjeduje se u 60 gradova, Sporazum s narodom, izlazak iz parlamenta, solidarnost s poniženim i ugroženim ljudima budi Srbiju. Na kriminalnim izborima pobjeđuje kriminal, a gubi Srbija", rekao je Prelević.

Građanima je dijeljen Sporazum a narodom u dva primjerka - jedan da ubace u kutije, a drugi da zadrže. Taj Sporazum potpisao je i novinar Srđan Škoro.

"Ovaj sporazum je potpisala opozicija, danas je na nas red", rekao je Škoro.

Predstavnik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović ocijenio je da Srbija postaje mjesto gdje roditelji s djecom komuniciraju preko Skypea i da tko god može bježi odavde, da po unutrašnjosti Srbije ljudima u kuće ulaze "nabildani kriminalci i pitaju za koga će glasati".

"Ako se ovako nastavi, neće nikoga morati uvjeravati da glasa, jer od straha neće moći misliti u sebi", rekao je Manojlović.

On je kazao da ne može sjediti kod kuće dok se takve stvari događaju, dodavši da dok ljudi u Beogradu šetaju, brane i one što šetaju u drugim gradovima, pogotovo one "hrabre što šetaju u Kosovskoj Mitrovici".

Potom su građani krenuli u prosvjednu šetnju preko Terazija, pored Predsjedništva Srbije, gdje su uzvikivali "Vučiću, lopove", a zatim do Skupštine Srbije.

Ispred Skupštine su bile kutije u koje su građani mogli ubaciti potpisani Sporazum s narodom, a nakon toga je razvijen veliki transparent "Počelo je" i zapaljene su baklje ispred samog ulaza u Skupštinu.

Prosvjed je zakazan i za sljedeću subotu, 23. veljače.

Sporazum s narodom prethodno su potpisale 34 opozicijske političke organizacije koje svojim potpisom garantiraju njegovo provođenje. Tim sporazumom opozicija se obvezala da će mijenjati čitav sustav, a ne samo vlast, ali se u njemu ne navodi odnos opozicije prema pitanju Kosova, kao ni stav o ulasku Srbije u Europsku uniju.

Sporazum je komentirao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ocijenivši da je riječ o "praznoj ljušturi", te da je to "skup nevjerojatnih gluposti"

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 15:51