StoryEditor
čudo tehnike

Specijalci su ubojicu iz Karlovca priveli u ovom posebnom vozilu: "Izdrži udar TNT eksploziva od 6 kilograma"

Piše desk  /  18.09.2022., 07:22h

Vozilo nazvano po glasovitom ratničkom narodu iz Nepala izlazi samo u posebnim situacijama, a opremljeno je za niz zadaća.

Pripadnici ATJ u  petak navečer su u karlovačkom predgrađu Lemić Brdo priveli osobu osumnjičenu za pucnjavu u kojoj je jedna osoba ubijena, a jedna ranjena. Ubojica koji je pucao po čitavom naselju predao se tek kada su došli specijalci s posebnim navalnim vozilom Gurka.

U vozilu nazvanom po glasovitom ratničkom narodu iz Nepala provezla se i reporterka RTL-a. IZ ATJ Lučko ističu da Gurka izlazi samo u posebnim situacijama. "Smanjena vidljivost, noć, kiša, sumaglica, ruralno naselje. Tamo smo imali zabarikadiranog počinitelja koji je počinio ubojstvo. Plus zapalio svoju kuću, imovinu, pucao na okolne kuće pokušavajući raniti što više ljudi", opisao je pripadnik ATJ Lučko.

Težak skoro 8 tona. Širok poput šlepera, automatik, s pogonom na sva četiri kotača. Gurka može postići 160 kilometara na sat. I opremljen je najmodernijim sustavom. Zaštićen sa svih strana. "S donje strane izdrži udar TNT eksploziva do 6 kilograma. I izlazi samo u posebnim situacijama", objasnio je pripadnik ATJ Lučko.

Impresivnog interijera, Gurka može služiti za više namjena - od spašavanja ranjenika kao navalno vozilo pa do raznih drugih zadaća. Cilj je maksimalna zaštita, upravo zato - ovo vozilo ima i najmodernije kamere, čak i infracrvene farove koji omogućuju vožnju po noći. U prednjem dijelu su vozač i operater koji radi s kamerama, a u stražnjem dijelu stane 8 pripadnika tima.

Sve što snima naprijed, vidi se i iza da tim bude upoznat", govori pripadnik ATJ Lučko. Gurka je čak sposobna i sama proizvoditi struju, a ispod sjedala nalaze se i boce s kisikom i maske. Na sredini krova je i rotirajuća kupola na koju se može postaviti strojnica. Uz sve to, vozilo pruža zaštitu od 360 stupnjeva. Na isti način se može i djelovati. Osim hitnih situacija, s Gurkom se trenutačno odvija i prijevoz zamjene novčanica iz kune u euro.

Dnevnik.ba

23. veljača 2024 02:21