Article_Top_970x250

Znate li zašto je baš zec simbol Uskrsa?

narodni običaji

Znate li zašto je baš zec simbol Uskrsa?

tra 19, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Zec je jedan od zaštitnih znakova Uskrsa, no znate li zašto? Zec se ne pojavljuje nigdje u Bibliji, stoga je malo neobično ga je upravo on postao zaštitnim znakom Uskrsa. Legenda o zecu potječe iz narodnih običaja, a s Uskrsom su ga prvi puta počeli povezivati Nijemci krajem 17. stoljeća. 

Uskrsni zec koji donosi čokoladu dobroj djeci, nešto kao Djed Mraz u vrijeme Božića, prvi se put spominje 1682. godine u njemačkim pripovijetkama. Također, mnogi povezuju Uskrsnog zeca s narodnim ritualima, odnosno poganskim običajima Anglosaksona. 

Od tu kreće legenda o njemačkoj božici plodnosti, Eostre.  Prema legendi, Eostre je spasila pticu koja je umirala od hladnoće tako što ju je pretvorila u zeca, dajući joj krzno kako bi se zaštitila od hladnoće. Eostre siromašnom zecu također nudi i smještaj u dvorcu, a zec je iz zahvalnosti svake godine božici, kao i djeci diljem svijeta, poklanjao jaja. Zec ujedno simbolizira i početak proljeća, a znak je i plodnosti, kao i začetka novog života, prenosi Večernji list.

Dnevnik.ba

Tagovi: