StoryEditor
DNEVNIK.BA U POSJETI

ZNAMO GDJE SU NAJBOLJE KNJIGE: Mostar dobio knjižaru i klub knjige "Ivo Andrić"

Nikolina TurićPiše Nikolina Turić  /  19.09.2021., 11:06h
Mostar je konačno dobio pravu knjižaru u kojoj se prodaju isključivo dobre knjige, a ne školski pribor. Knjižara "Ivo Andrić" smještena na poznatoj lokaciji - Spajalici, nezaobilazno je mjesto svakog ljubitelja književnosti.

“Ostati ravnodušan prema knjizi znači lakomisleno osiromašiti svoj život”, citat je Ive Andrića, našeg jedinog književnog nobelovca, ali i moto mostarskog Kluba/Knjižare Ivo Andrić. 

image

Knjižara Ivo Andrić u Mostaru

NINO ŠARAC - Facebook

Mostar dobio knjižaru u kojoj možete nabaviti sve novitete izdavača iz cijele regije 

Knjižaru/Klub Ivo Andrić u Mostaru je nedavno, u jeku pandemije, kada je sve stalo i kada se nikome ne bi palo napamet, ni u bolja i sretnija vremena od ovih, osnovao Pero Buntić, vinar i čitatelj po profesiji.

Andrić i njegova literatura su ono s čime počinje i završava književnost u BiH, pa i ne čudi što  je Buntićev Klub knjige ‘označen’ baš njegovim imenom, ali i njegovim duhom. Buntić je dugo vremena u kulturi – devedesetih je imao novine Obzor, potom i izdavačku kuću koja je tih godina bila jedna od jačih u BiH, osnivač je i prve privatne galerije u BiH.

image

Knjižara Ivo Andrić u Mostaru

NIKOLINA TURIć - Dnevnik.ba

Knjižaru na mostarskoj ‘Spajalici’ vodi Nino Šarac koji nas je i ‘proveo’ između polica s knjigama, vinima, likerima, budućim galerijskim prostorom, ali odbio se fotografirati.

“Važnije je da objavite fotografije knjiga”, rekao je Šarac za Dnevnik.ba. 

U ovoj se knjižari prodaju isključivo knjige različitih izdavača, iz Sarajeva, Zagreba, Beograda. Tamo su izdanja knjiga i mostarskih pisaca poput Marka Tomaša, Elvedina Nezirovića, Senke Marić, Mehmeda Begića i drugih. Većinu naslova koje objavljuju nakladnici poput Frakture, Ljevak, Oceanmora iz Hrvatske, Lagune iz Srbije, te Buybooka i drugih nakladnika iz BiH, ovdje je moguće kupiti. 

image

Knjižara Ivo Andrić u Mostaru

NIKOLINA TURIć - Dnevnik.ba

"Cilj je ljudima donijeti dobru knjigu, omogućiti im da vide nova izdanja, trendove" 

Šarac je istaknuo kako je njihov cilj donijeti ljudima dobru knjigu, omogućiti im da je kupe u Mostaru i generalno, omogućiti ljudima da vide nova izdanja, književne trendove. 

“Mostar je i sveučilišni i univerzitetski grad. Trebao bi biti i kulturni centar Hercegovine. Mlade čitateljske publike u gradu ima i ljudi prepoznaju da ovdje imamo književne novitete, kako domaće, tako i svjetske književnosti. Odlučili smo ljudima približiti knjige i književnost bez obzira od kuda dolazile”, rekao je Šarac. 

image

Knjižara Ivo Andrić u Mostaru

NIKOLINA TURIć - Dnevnik.ba

Uskoro će u prostoru knjižare biti predstavljanje  Književne zadruge koju vode Arman Fatić i Vanja Šunjić, potom izložba slika iz fundusa vinarije Buntić,  a nadaju se i da će predstaviti novi roman “Na Vrbasu tekija” Josipa Mlakića objavljen u nakladi zagrebačke Frakture. 

Andrić bi, dodaje Šarac, trebao biti kulturni brend BiH. 

“Kome je više potrebno objašnjavati da je Andrić jedan od temeljnih pisaca naših jezika. Njegove se knjige i danas prevode u stranim zemljama, respektabilni novinari poput Michaela Martensa, pišu o njemu studije, biografije, vrlo zapažene na europskom tržištu gdje očito vlada veći interes za njega kod nas. Svodimo ga na političku prizmu što je porazno”, izjavio je Šarac. 

image

Knjižara Ivo Andrić u Mostaru

NINO ŠARAC - Facebook

Tamo gdje su knjige, uvijek su dobri razgovori i još bolja vina 

Andrić je, zaključuje Šarac, kompletan iznos Nobelove nagrade poklonio za razvoj bibliotekarstva u BiH, što je dovoljno da u svakom gradu ima ulicu, trg, spomenik. 

image

Knjižara Ivo Andrić u Mostaru

NIKOLINA TURIć - Dnevnik.ba

Knjižara koja nosi njegovo ime, nije samo mjesto gdje možete kupiti pomno odabrane naslove, nego i mjesto susreta i razgovora o književnosti i umjetnosti koji se, izgleda, najbolje vode, uz čašu neke od autohtonih hercegovačkih vinskih sorti.

Dnevnik.ba 

23. lipanj 2022 23:23