Article_Top_970x250

ZLOČIN U GRABOVICI Deset godina za ubojstvo četverogodišnjeg djeteta? O kakvoj pravdi pričamo?

pokolj hrvatskih civila

ZLOČIN U GRABOVICI Deset godina za ubojstvo četverogodišnjeg djeteta? O kakvoj pravdi pričamo?

ruj 11, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Polaganjem vijenaca i svetom misom u srijedu je obilježena 27. godišnjica pokolja 33 hrvatska civila koje su u selu Grabovica, između Mostara i Jablanice, u noći s 8. na 9. rujna 1993. godine ubili pripadnici Armije RBiH, a tim povodom Kemija Hodžić detaljno je opisala počinjene ovog stravičnog zločina, čiji status prenosimo u cijelosti.

Piše: Kemija Hodžić

Na današnji dan, prije 27 godina, Enes Šakrak pripadnik 9. brigade Prvog korpusa Armije Bosne i Hercegovine u jablaničkom selu Grabovica, ubio je četverogodišnju Mladenku Zadro.

Djevojčici koja je bila u naručju svoje majke Šakrak je pucao u lice, dok je Ljubici Zadro pucao u prsa. Njegovi prijatelji, ratnici 9. brigade kojom je, kako je Haški tribunal utvrdio komandovao Zulfikar Ališpago, Nihad Vlahovnjak, Haris Rajkić i Sead Koragić su ubili šezdesetdevetogodišnjeg djeda Ivana, sedamdesetogodišnju babu Matiju te njihovog tridesetšestogodišnjeg sina Mladena Zadru. Mladenkina dva brata, Goran i Zoran, ostali su skriveni u brdima da svjedoče zlu koje je zadesilo njihovu porodicu.

Ratnik Mustafa Hota, pripadnik 9. brigade Prvog korpusa Armije Bosne i Hercegovine, pucao je sedamdesetogodišnjem Peri Mariću u čelo, sjedeći u njegovoj kući preko puta njeg, a nakon toga je ubio i njegovu sedamdesetogodišnju ženu pucajući joj u prsa. Prema svjedočenjima, pripadnici 9. brigade Prvog korpusa Armije Bosne i Hercegovine, na današnji dan, prije 27 godina, razapeli su na križ Jozu Brekalo, a njegovu ženu Lucu, živu spalili. Jednog civila su ubili pred njegovom suprugom, koju su potom silovali i odveli u logor. Nakon dugog zatočeništva, po dolasku u Mostar, supruga je izvršila samoubistvo.

Na današnji dan, prije 26 godina, pripadnici 9. i 10. brigade Prvog korpusa Armije Bosne i Hercegovine ubili su, u jablaničkom selu Grabovica, 33 civila hrvatske nacionalnosti. Šesnaest tijela nije pronađeno a pretpostavlja se da su bačena u Neretvu ili u akumulacijsko jezero HE Salakovac.

Po komandnoj odgovornosti za zločin u Grabovici sudilo se bivšem generalu Armije Bosne i Hercegovine, no Haški tribunal ga je oslobodio optužbi jer: „Pretresno vijeće nije dokazalo van svake sumnje da je Sefer Halilović imao efektivnu kontrolu nad vojnicima u Grabovici 8. i 9. septembra 1993. godine za koje je utvrđeno da su počinili taj zločin“. Također, Haški tribunal je utvrdio da su pripadnici ovih brigada bili skloni kriminalnim aktivnostima no komandanti nisu očekivali da će počiniti zločin. (?) Pretresno vijeće je van svake sumnje utvrdilo da je 9. brigada bila pod komandom Zulfikara Ališpage, no navedeni nikada nije optužen za ovaj zločin. Pred Sudom BiH je optužen za zločin u Trusini nad hrvatskim civilima, no zbog, kako navodi, lošeg zdravstvenog stanja suđenja su odgađana. Zulfikar Ališpago je prošle godine priveden zbog napada na policijske službenike prilikom vršenja poslova sigurnosti. Policajcima su nanesene lakše tjelesne povrede.

Kantonalni sud u Mostaru osudio je na po 13 godina zatvora Nihada Vlahovnjaka, Harisa Rajkića i Seada Koragića zbog ubistva tri člana porodice Zadro, dok je Kantonalni sud u Sarajevu na devet godina osudio Mustafu Hotu zbog ubistva Pere i Dragice Marić. Enes Šakrak je za ubistvo Ljubice i njene ČETVEROGODIŠNJE kćerke Mladenke dobio 10 godina! Deset godina za ubistvo djeteta u naručju majke!? Deset godina! Enes Šakrak, kao i ostali osuđeni, su osam godina slobodno hodali ulicama Bosne i Hercegovine, a onda su, zahvaljujući pritisku Haškog tribunala dobili neka polusuđenja u kojima su olakšavajuće okolnosti bile to što su svjedočili jedni protiv drugih! Enes Šakrak danas ima 47 godina i slobodan je građanin Bosne i Hercegovine.

O kojoj pravdi pričamo? O deset godina zatvora za ubistvo četverogodišnjeg djeteta!? O nepostojanju komandne odgovornosti? O nesankcionisanju zločinaca dvije godine u toku rata od strane komandanata i osam godina nakon rata?  Gdje su tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine danas u Grabovici da odaju počast nevino ubijenim ljudima? Gdje su osude članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine? Gdje je pravna država i zašto Ališpago nije u zatvoru?

Na današnji dan, prije 27 godina, Enes Šakrak pripadnik 9. brigade Prvog korpusa Armije Bosne i Hercegovine u...

Objavljuje Kemija HodžićSrijeda, 9. rujna 2020.

Dnevnik.ba