Article_Top_970x250

Zlatna groznica u Varešu: Strana kompanija otkrila dragocjene metale, kreće mega-projekt za BiH i Vareš

DRAGOCJENI METALI

Zlatna groznica u Varešu: Strana kompanija otkrila dragocjene metale, kreće mega-projekt za BiH i Vareš

lip 20, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Adriaticametals

Adriatic Metals na prostoru Vareša otkrila izdašna nova nalazišta zlata, srebra i baznih metala, dionice joj skočile za duplo!

 Cijena dionica ove kompanije na australskoj burzi se udvostručila nakon objave otkrića iz Vareša

Tvrtka Adriatic Metals, koja posjeduje koncesiju za istraživanje i eksploataciju minerala i ruda na pojedinim lokacijama općine Vareš, objavila je spektakularne rezultate probnih bušotina, prenosi The West Australian. 

Rast dionica tvrtke

O važnosti ovog otkrića iz perspektive investitora najbolje govori podatak da su na australskoj burzi ASX dionice Adriatic Metals skočile za oko 100% u posljednja dva tjedna nakon objave ovog otkrića iz Vareša.

Adriatic Metals objavila je da su s dubine vise desetaka metara probnih bušotina izvađeni uzorci rude koje je ova kompanija opisala kao "koktel visokokvalitetnih minerala". 

Naime na lokalitetu Rupice uzorci su pokazali da jedna tona iskopanog matrijala sadrži: 4.6 grama zlata, pola kile srebra, 0.9% bakra, 7.7% olova, 10.8% cinka i 46% barita (osnovne rude barija).

"Uzbudljivi rezultati" 

Predsjednik kompanije Adriatic Metals, Geraint Harris je pritom kazao: "Rezultati su uzbudljivi na više različitih načina.Kao prvo, otkrili smo da mineralizirani sloj vjerojatno seže dublje nego što smo mislili, a kao drugo kvaliteta rude se pokazala kao izvanredna gledajući sastav baznih i plemenitih metala", rekao je.

Adriatic Metals je u svibnju ove godine počela s projektom bušenja ukupno 15 kilometara raznih bušotina, isprva se fokusirajući na istraživanje sjevernog dijela nalazišta Rupice. Nedavna geofizikalna elektromagnetska mjerenja dala su naznake da se sustav nalazišta polimetalnih ruda Rupice širi na sjeverozapad, a što je potvrđeno nedavnim rezultatima bušenja.

Jedan kilometar jugoistočno od lokaliteta Rupice, na otprije poznatom nalazištu Juraševac, Adriatic je izmjerila koncentraciju zlata od 3.5 grama po toni uzorka, uz 339 grama srebra po toni, 12.2% olova, 19.4% cinka i 7.3% bakra. 

Na temelju ovih podataka postoje naznake da su lokaliteti Rupice i Juraševac geološki povezani u jedan veći sustav i da kvalitetne rude ima i na prostoru između.

Kompanija Adriatic se nada da ce ovi rezultati ukazati na ekonomsku isplativost otvaranja rudnika nekih od pronađenih minerala: zlata, srebra, olova, cinka, barita - ili možda svih odjednom!

Ulog od 10 milijuna eura

Dnevnik.ba neslužbeno doznaje da je jedna tvrtka (op.a. vjerojatno ova) uložila 10 milijuna eura u istraživanje ovog područja. Načelnik Vareša Zdravko Marošević rekao je u izjavi za Dnevnik.ba da se radi o starim Energoinvestovim rudnicima i najavio mogući mega-projekt.

"To je nastavak rudarenja bivšeg Energoinvestovog rudnika. Po našim saznanjima, to je mega-projekt za BiH a sam Vareš bi krenuo u snažni gospodarski razvoj"' rekao je Marošević za Dnevnik.ba.

Varešani optimistični

Ljudi u Varešu optimistični su i nadaju se da bi grad od ovoga mogao zaživjeti. Kažu nam kako BiH općenito treba čudo, tako i samom Varešu, a najava 'zlatne groznice' mogla bi biti to čudo.

I. Crnjac/Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250