StoryEditor
Međunarodni Dan žena

Žena je oslonac obitelji i društva: Dan žena ne smije se pretvoriti u komercijalni praznik

Nikolina TurićPiše Nikolina Turić  /  08.03.2022., 14:14h
Međunarodni Dan žena slavi se 8. ožujka, tog dana se slave ekonomska, politička i društvena postignuća pripadnica ženskog spola.

Međunarodni Dan žena obilježava se 8. ožujka. Tog dana se slave ekonomska, politička i društvena postignuća pripadnica ženskog spola. Dan žena  nastao je kao inicijativa socijalističkih organizacija prije prvog Svjetskog rata u borbi za jednakost, pravo glasa kao i emancipacije žena. 

Mostarska vijećnica Adela Gosto izjavila je kako je 8. ožujak veliki praznik za sve žene, te dodala kako je to dan kada žene slave svoja ekonomska, politička, kulturna i društvena postignuća kroz povijest pa sve do danas.  

„Žene su kroz povijest dale ogroman doprinos u izgradnji civilizacije kroz mnoga polja, od nauke, obrazovanja, kulture, sporta, te mnogim drugim. Nadam se da žene danas razumiju veličinu i značaj 8. ožujka, te da neće dozvoliti da ga pretvorimo u još jedan komercijalni praznik. Voljela bih da žene umjesto poklona od svojih supružnika, kolega i ukućana zahtijevaju poštovanje i uvažavanje tokom cijele godine“, kazala je Gosto. 

Zajednica Žena HDZ BIH „Kraljice Katarine Kosače“ na svojoj facebook stranici uputila je čestitku povodom Dana žena svim ženama. 

Predsjedništvo Zajednice žena HDZ-a BiH „Kraljica Katarina Kosača“ ove godine sudjeluje u kampanji Žena Europske pučke stranke #eppwomen  povodom Međunarodnog dana žena. Slogan kampanje je razbijmo pristranost, ima i prepoznatljiv vizual- portret s prekriženim rukama. 

Kampanja poziva na svijet bez predrasuda, stereotipa i diskriminacije, pravedan i uključiv, svijet u kojem se cijeni i slavi različitost, svijet u kojem su žene ravnopravne.

I Općinska organizacija Žene SDA BiH iz Kreševa povodom 8. ožujka svim damama Bosne i Hercegovine ali i svim ženama širom svijeta upućuje najiskrenije čestitke uz najljepše želje.

Članice Udruge osoba oboljelih i liječenih od tumora dojke “Renesansa” na Međunarodni dan žena ukazale su da im svaki dan u liječenju karcionoma znači podrška najbliskijih osoba ili osoba koje kroz istu bolest prolaze.

“Žena je stup i glavni oslonac svake obitelji. A kada je taj oslonac oštećen onda nastaju problemi ne samo za tu ženu već cijelu obitelj i kompletno društvo, a to se upravo dešava kada se ženi kaže  strašna dijagnoza karcinoma dojke. U tim momentima pored podrške najbliskijih osoba veoma je bitna podrška i savjeti osoba koje su prošle ili prolaze to isto.”, izjavila je za Fenu predsjednica Udruženja “Renesansa” Enida Glušac.

Današnji dan koji je posvećen ženama članice Udruge obilježile su nizom aktivnosti kao što je prodajna izložba No Nation Fashion od koje dio prihoda ide za potrebe Udruge.

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana žena, Ženska sekcija SSSH održala je u utorak akciju "Za Zakon o radu po mjeri žene" u sklopu koje su svoje zahtjeve za unapređenje položaja žena predali Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

U sklopu akcije, predsjednica Ženske sekcije SSSH Emina Ibrahimi predala je pet konkretnih zahtjeva resornom ministarstvu, a koje traže da se ugrade u novi Zakon o radu.

"Nakon više od stoljeća ženske borbe i marširanja za svoja prava, žene nisu daleko odmakle po pitanju radnih prava. Zakon o radu ne štiti dovoljno žene, koje i po dvadeset godina rade na određeno vrijeme. Sve je više zlostavljanja, diskriminiranja, ubojstava na radnome mjestu.", poručila je Ibrahimi.    

 Mirovno-aktivistički marš održan je danas u Sarajevu povodom 8. ožujka - Međunarodnog dana žena u organizaciji Fondacije Cure, s ciljem ukazivanja na činjenicu da životi žena nisu sigurni te da se sa svakom društvenom ili prirodnom katastrofom, prava i sigurnost žena, djevojaka i djevojčica dodatno ugrožavaju.

Aktivistkinje za ženska prava su, s porukom “Feminizam nije vodio ratove - nacionalizam jeste!”, marširale od Spomen obilježja ubijenoj djeci Sarajeva do Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Predstavnica Fondacije Cure Medina Mujić istakla je da oni tradicionalno obilježavaju 8. mart na način da organiziraju marš zajedno sa partnerskim organizacijama.

“U Bosni i Hercegovini postoji patrijarhalno nasljeđe u kojem se u ime nacije poziva na netoleranciju, netrpeljivost, nasilje, promovišu se vrijednosti militarizma, razjedinjenosti, poziva se na sukobe, unosi se razdor među stanovništvom BiH, vrši se diskriminacija, segregacija i kreira političko okruženje u kojem građani žive u strahu od novih sukoba”,  istaknula je Mujić.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 13:42