Article_Top_970x250

Željko Perković za Dnevnik.ba: Mladima slabijeg imovinskog stanja mora se olakšati studiranje

novi predsjednik studentskog zbora sum-a

Željko Perković za Dnevnik.ba: Mladima slabijeg imovinskog stanja mora se olakšati studiranje

pro 06, 2019

Piše: Emili Ibrulj

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Željko Perković (Foto: Dnevnik.ba)

Željko Perković, student pete godine Pravnog fakulteta izabran je za predsjednika Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru. Na mjesto zamjenice predsjednika izabrana je Petra Galić s Farmaceutskog fakulteta, a mjesto trećeg člana Senata ispred reda studenata već je ranije zauzeo Kristijan Živkušić s Građevinskog fakulteta. O radu Studentskog zbora, planovima za nadolazeće razdoblje i studentskom aktivizmu govorio je u intervjuu za Dnevnik.ba Željko Perković, predsjednik najvišeg predstavničkog tijela studenata Sveučilišta u Mostaru.

Što Vas je potaknulo da se kandidirate za predsjednika Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru?

Uvijek sam htio pored svog uspjeha i izvrsnosti na fakultetu biti i netko tko će pridonijeti zajednici. Imao sam i priliku otići iz BiH, ali sam uvijek osjećao kako sam dužan ostati ovdje, boriti se   koliko god teško bilo i dati svoj doprinos. Nakon završene srednje škole smatrao sam kako je Sveučilište u Mostaru najbolji izbor za mene. Aktivno sam se posvetio fakultetu i uvidio sam kako svojim aktivizmom i angažmanom mogu još više pružiti te me je to navelo i da prošle godine prihvatim funkciju pravobranitelja. Pratio sam rad Studentskog Zbora i uvidio sam koliko je to transparentna organizacija i koliko postoji prostora za napredak i to me je na neki način inspiriralo da se prijavim za predsjednika SZ SUM-a. Osjećao sam i dužnost da jednim dijelom vratim sve ono što su moji profesori i akademska zajednica uložili u mene kroz svoju ulogu pravobranitelja prošle godine, a sada i u Studentskom zboru.

Što je glavni cilj djelovanja samog Studentskog zbora?

Glavni cilj je da mi opravdamo povjerenje studenata koje nam oni daju, a i onih 10 konvertibilnih maraka koje uplaćuju na početku akademske godine. Cilj nam je da poboljšamo kvalitetu studentskog života te im pružimo razne mogućnosti gdje svatko može pronaći nešto za sebe. Ovo što mi imamo je jedinstveno u BiH i transparentnost koja se ogleda u Studentskom zboru SUM-a je zaista nevjerojatna te sam uvijek s ponosom predstavljao Studentski zbor. Želimo okupiti što više ambicioznih, mladih studenata koji želi pridonositi svojoj zajednici i graditi kvalitetnu sliku Studentskog zbora.

Koji su Vaši glavni ciljevi koje planirate realizirati u svom mandatu?

Nastojat ćemo se posvetiti više socijalnoj situaciji studenata i studentima slabijeg imovinskog stanja kroz potpore i stipendije te da ta priča malo više zaživi. Nastavit ćemo s održavanjem svih dosadašnjih aktivnosti te uvesti neke nove. Zamjenica predsjednika Petra i treći član Senata Kristijan su jako kvalitetni te sam uvjeren da ćemo imati  odličnu suradnju iz koje će nastajati još više novih ideja, planova i aktivnosti te  ćemo podignuti radnu temperaturu u odnosu na dosadašnju jer smatram da svaki budući saziv mora ići korak naprijed. Ne smije se dopuštati da se stagnira.

Također, želimo biti ispružena ruka novim studentima na SUM-u odnosno brucošima kako bismo im što više olakšali da se upoznaju sa svime što je potrebno za njihovo studiranje. Susrećemo se s time da se svake godine broj studenata na Sveučilištu smanjuje te se i proračun SZ smanjuje. Stoga ćemo nastojati pronaći i još neke druge izvore financiranja kako bi se stvari održale kakve su bile i do sada, a i još bolje.

Što su glavni problemi studenata Sveučilišta u Mostaru?

Glavni problem su visoke školarine na čemu planiramo raditi i što ćemo istaknuti na sjednicama Senata te se aktivno zalagati. Provodi se integracija Sveučilišta što je idealna prilika da se o tome krene pričati. Pored toga, financijska situacija u državi je vrlo kritična i kaotična te je izazov biti student danas. Zato ćemo pokušati da prikupimo što veći broj sredstava kako bi studentima slabijeg imovinskog stanja što više olakšali.

Kako planirate približiti djelovanje Studentskog Zbora studentima? Koliko se radi na povezanosti i uključivanju studenata u Zbor?

Ne želim suditi o tome koliko su prethodni predsjednici radili ali naš cilj je privući što više studenata, a posebno kroz natječaj za koordinatore.  Upravo u utorak će biti dodjela Rektorovih nagrada te ću svakako pozvati te studente koji su se pokazali kao izvrsnima da se prijave na natječaje i pridonesu Studentskom zboru. Moj cilj je i da se više povežemo s Udrugama i da im budemo partneri. Kroz sve projekte koje organiziramo mislim da pokazujemo da želimo studente oko sebe, da tribinom “Gdje ide mojih 10 KM” i troškovnikom na stranici opravdavamo sva sredstva i pokazujemo koliko smo transparentni. Mislim da je upravo ta transparentnost ono što treba privlačiti studente. Pet članova predsjedništva SZ su dobitnici Rektorove nagrade te mislim da je i to jedan od primjera u kakvom je kvalitetnom okruženju Studentski Zbor.

Što mislite o aktivizmu studenata SUM-a i u kojoj mjeri je prisutan?

Teško je odrediti jer je otprilike 12 000 studenata na Sveučilištu i na neki način svatko ima neke svoje motive i želje u životu. Mislim da postoji dosta aktivizma ali samo na različitim stranama. Smatram da Studentski zbor daje studentima priliku da bude aktivni u mnogim područjima, posebno kroz kulturu, sport i slično.

Na koji način se studenti mogu obratiti Studentskom zboru?

Studenti nam se uvijek mogu obratiti za pomoć i bilo koji problem jer mi smo tu radi studenata i to je zapravo naša svrha postojanja.  Dostupni smo svaki dan od 10 do 14 u uredu Studentskog Zbora, a dostupni smo i na društvenim mrežama.

Dnevnik.ba