Article_Top_970x250

Zeljko o presudi suda u Strasbourgu za Mostar: Privremena rješenja nisu dobra, presuda potvrdila ono što zagovaramo cijelo desetljeće

izborna pravila

Zeljko o presudi suda u Strasbourgu za Mostar: Privremena rješenja nisu dobra, presuda potvrdila ono što zagovaramo cijelo desetljeće

lis 30, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Izbori u Mostaru posljednji su put održani 2008. godine jer je ustavni sud u međuvremenu utvrdio kako su izborna pravila za mostarsko Gradsko vijeće diskriminatorna jer je glas stanovnika istočnog dijela Mostara imao znatno veću vrijednost od stanovnika zapadnog dijela grada.

HDZ BiH već godinama govori kako se izbori u Mostaru trebaju održati i upravo je to potvrdila presuda Suda za ljudska prava suda u Strasbourgu u slučaju Baralija, rekao je za Dnevnik.ba Slaven Zeljko, predsjednik GO HDZ BiH Mostar.

Naime, Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu je po tužbi Irme Baralija (Naša stranka) utvrdio kako su građanima Mostara zbog neodržavanja izbora narušena njihova prava zajamčena Europskom poveljom o ljudskim pravima. Parlamentarnoj skupštini BiH naloženo je da u roku šest mjeseci postigne dogovor o održavanju izbora u Mostaru. Ako se to ne dogodi, Ustavni sud BiH ima pravo nametnuti privremeno rješenje. 

Gradski odbor HDZ BiH Mostar pozdravlja presudu Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, rekao je Zeljko, kao i sve ostale presude kako domaćih tako i međunarodnih pravosudnih institucija koje upućuju na nepravilnosti i nedostatke u nametnutim zakonskim rješenjima iz ranijeg razdoblja bosanskohercegovačke političke zbilje. 

"Ovom presudom samo se potvrdilo i ponovilo ono što zagovaramo cijelo proteklo desetljeće. Izbori u gradu Mostaru se moraju održati, građani Mostara moraju imati pravo birati i biti birani. To je jedno od osnovnih ljudskih prava i najizravniji instrument koji građani imaju u upravljanju svojom lokalnom zajednicom.  Privremena rješenja nikad nisu donijela ništa dobro, a posebno kada ne dolaze od onih koji su kroz izborni proces dobili zadatak da ne kažem posao da donose zakone u interesu svih naroda i građana Bosne i Hercegovine. Posebna rješenja također nikada nisu urodila plodom, pa tako mislim da ni kada je riječ o Mostaru nešto 'posebno' neće biti dobro. Izbori u Mostaru se trebaju održati na isti način kako  se održavaju u drugim općinama i gradovima u Bosni o Hercegovini", izjavio je Zeljko.

Izbori u Mostaru posljednji su put održani 2008. godine jer je ustavni sud u međuvremenu utvrdio kako su izborna pravila za mostarsko Gradsko vijeće diskriminatorna jer je glas stanovnika istočnog dijela Mostara imao znatno veću vrijednost od stanovnika zapadnog dijela grada. Ustavni sud je tada naložio Parlamentu BiH da izmjeni Izborni zakon BiH u dijelu koji se odnosi na izbore u Mostaru no to se nikad nije dogodilo. Zbog toga je ustavni sud stavio sporne odredbe van snage. Tako se došlo u situaciju da ne postoje pravila prema kojima bi se mogli održati izbori za mostarsko Gradsko vijeće. 

U međuvremenu održane su nebrojene neuspješne runde pregovora između SDA i HDZ-a BiH kako bi se nekako došlo do svima prihvatljivih izmjena izbornih pravila za Mostar. S jedne strane, SDA je tražila podjelu Mostara na dvije općine  - hrvatsku i bošnjačku, dok je HDZ BiH tražila jedinstven Grad Mostar. Također, SDA i danas traži da se paralelno s izbornim pravilima mijenja i Statut Grada Mostara koji je nametnuo bivši visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown, no to je praktično nemoguće uraditi jer mora se najprije izabrati Gradsko vijeće koje ima mandat mijenjati gradski Statut. Vijeća pak nema od kraja 2012. godine.

Zeljko pak kaže kako je pitanje održavanja izbora u Mostaru danas više pravno nego političko pitanje.

"Iako pojedinci u svojim izjavama tvrde kako je ovo političko pitanje, još jednom ponavljam kako pitanje izbora u Mostaru nije bilo a ne smije ni postati političko pitanje, nego izuzetno složeno ali ipak rješivo pravno pitanje koje neki žele prenijeti na politički teren gdje nažalost vrijede neka druga pravila, a ne pravo ili pravičnost", rekao je predsjednik GO HDZ BiH Mostar.

Ako bi Ustavni sud Bosne i Hercegovine, za što se nada kako se neće dogoditi, preuzeo ulogu zakonodavca pa čak i kroz privremenu mjeru kako neki priželjkuju, veli, nemoguće je vratiti se na “stara izborna pravila” jer su već jednom proglašena neustavnim. 

"Potrebno je pronaći rješenje koje će zamijeniti odredbe izbornog zakona koje su Odlukom Ustavnog suda iz 2010. godine proglašene neustavnim i Rješenjem Ustavnog suda iz 2012. godine stavljene van snage. Ne mogu shvatiti kako se netko danas može odricati odgovornosti koju je tražio od birača na prošlim općim izborima, i zagovarati intervenciju institucija čije bi djelovanje rezultiralo pravnim presedanom kakav nije viđen u novijoj povijesti zajednica koje počivaju na demokratskih načelima", izjavio je. 

Istaknuo je i kako se nadao da je prošlo vrijeme bilo kakvih međunarodnih intervencija u unutarnja pitanja Bosne i Hercegovine, i da smo kao narodi i građani dovoljno politički i društveno odgovorni i zreli, a samim tim i naši legalno i legitimno izabrani predstavnici u tijelima vlasti, da sami donosimo odluke i zakone s kojima mi trebamo živjeti a ne oni.

"Očito sam se prevario. Ali bez obzira na to vjerujem da će nositelji zakonodavne vlasti, napraviti ono za sto su izabrani, a to je donošenje zakona u interesu svih konstitutivnih naroda i građana Bosne i Hercegovine i da ćemo imati izbore u Mostaru  u skladu s izbornim pravilima kakva vrijede i u ostalim jedinicama lokalne samouprave na prostoru Bosne i Hercegovine, donesenim od strane onih koji imaju mandat i odgovornost za to, a ne od neizabranih dužnosnika domaćih ili međunarodnih institucija", zaključio je Zeljko.

J. Gudelj / Dnevnik.ba