Article_Top_970x250

Zašto multietično Sarajevo odbija izgraditi spomenik poginulim braniteljima HVO-a?

Multietično Sarajevo

Zašto multietično Sarajevo odbija izgraditi spomenik poginulim braniteljima HVO-a?

velj 11, 2020

Piše: Jurija Milović

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Zdenko Marković

Niti gotovo trideset godina nakon završetka rata 105 poginulih pripadnika HVO brigade Sarajevo – nema svoj spomenik u gradu za koji su dali živote. Odlukom gradskoga vijeća grada Sarajeva tema se ponovno aktualizirala obzirom na to da je vijeće odobrilo zahtjev nelegitimne udruge koju obitelji poginulih – ne priznaju.

Zdenko Marković, predsjednik koordiniracije temeljnih udruga HVO-a Sarajevo navodi kako se njihov zahtjev godinama iz nepoznatih razloga ignorira.

Ovom odlukom gradskoga vijeća usvojen je prijedlog spomenika na kojemu bi trebao biti istaknut hrvatski grb, no skupa s njim i – ljiljan.

„Obitelji poginulih branitelja trebaju biti pokretači inicijative za izgradnju spomenika. Niti ja , niti itko od mojih suboraca nikada nismo nosili ljiljane istaknute na odori. Ne da umanjujem vrijednost ljiljana, no to nije naše obilježje“, navodi Marković.

Već desetljećima obitelji svake godine polažu vijence na travnjak ispred crkve Presvetog trojstva u Sarajevu. Spomenika nema, a po svemu sudeći , neće ni biti.

Zašto Sarajevo ignorira zahtjeve legitimnih udruga i odbija izgraditi spomenik ljudima koji su za njega dali svoje živote? Gdje je multietičnost o kojoj se redovito govori?

Načelnika Općine Novo Sarajevo, Nedžada Koldžu, nisam uspjela dobiti za komentar. Njegov tim  se ogradio već na spomen imena medija za kojeg radim.

Je li usvajanje prijedloga nelegitimnih udruga prikrivanje realnosti svakodnevice života sarajevskih hrvata? Čemu takvo ruganje ljudima koji su tom Gradu dali ono najvrjednije – svoje živote?

Dnevnik.ba