Article_Top_970x250

ZAKOPALI RATNE SJEKIRE? Zlatko Lagumdžija i Željko Komšić ponovno zajedno

zelena ljevica

ZAKOPALI RATNE SJEKIRE? Zlatko Lagumdžija i Željko Komšić ponovno zajedno

svibnja 10, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Sadašnje rukovodstvo SDP-a ne gleda blagonaklono na osnivanje novog pokreta i vjerojatno će još uvijek aktivni članovi SDP-a ekspresno biti brisani iz članstva.

Inicijativni odbor Socijaldemokratskog pokreta, koji pretendira biti embrij ujedinjenja onoga što se u političkom Sarajevu smatra ljevicom, okupio je jučer uglavnom protivnike aktualnog rukovodstva SDP-a, stranački vrh DF-a te nekoliko “neovisnih intelektualaca građanske orijentacije”, piše Večernji list BiH.

Nije nova stranka

Kako se i očekivalo, glavnu riječ vodili su još uvijek aktualni članovi SDP-a BiH Ivo Komšić i Zlatko Lagumdžija te Željko Komšić. Potvrdili su da nije riječ o novoj stranci, već o nadstranačkom pokretu, iako su u izjavama ostavili prostora i za promjenu statusa Socijaldemokratskog pokreta.

- Ovo je pokušaj da se organizirano odgovori etničkoj politici. Ovo je pokret za koji nije predviđeno da ima status pravne osobe, a hoće li to postati, ja ne znam. Možda se dogodi, a možda ne. Ali, bez organizirane političke platforme nećemo uspjeti nešto promijeniti u ovoj zemlji - izjavio je Željko Komšić, dodajući da ne zna što će biti s DF-om “ako ovo uspije”. 

Članovi Inicijativnog odbora tvrde kako Socijaldemokratski pokret, unatoč sličnosti naziva i samog članstva, nije zamišljen kao pandan Socijaldemokratskoj partiji BiH. Činjenica je da su prvi put nakon političkog razlaza Željko Komšić i Zlatko Lagumdžija u istom projektu te da su se vrlo srdačno pozdravili.

Očito su zakopali “ratne sjekire” i zaboravili međusobne optužbe. Sadašnje rukovodstvo SDP-a ne gleda blagonaklono na osnivanje novog pokreta i vjerojatno će još uvijek aktivni članovi SDP-a ekspresno biti brisani iz članstva. Međutim, nisu ni svi sudionici jučerašnjeg sastanka zadovoljni urađenim. Sastanak su vrlo brzo nakon početka napustili Osman Topčagić i Lamija Tanović, koja tvrdi da je prevarena jer nije bilo planirano da se pokret naziva “socijaldemokratskim”.

Otkrila je i da pripreme traju još od prošle godine te da je o svemu bio informiran i bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. - Mi smo kod Šefika Džaferovića bili s tom idejom. Mislite li da bi on to podržao u ovoj formi? Ovo je naš bosanskohercegovački pokret sa svim bojama i aspektima, a oni su ga suzili. Neka se objedine, nemamo mi ništa protiv, ali bez mene - poručila je Tanović uputivši niz kritika na račun stranaka socijaldemokratske orijentacije.

Teško će uspjeti

Planirano objedinjavanje ljevice teško da će uspjeti jer se već prepoznaju dva suprotstavljena tabora. U jednom su aktualno rukovodstvo SDP-a BiH i Naša stranka, podržani od nekih sarajevskih intelektualaca i profesora, a s druge Komšićev DF i novi Socijaldemokratski pokret, koji uglavnom okuplja nezadovoljno krilo SDP-a predvođeno Ivom Komšićem i Lagumdžijom.

Ono što nije uspjelo s Bh. blokom prije nekoliko mjeseci, teško će danas, u još narušenijim međusobnim odnosima “ljevičara” uspjeti sa Socijaldemokratskim pokretom. Naprotiv, mnogo je vjerojatnije da će se sarajevska ljevica definitivno podijeliti na one koji su “za” i na one koji su protiv suradnje sa SDA. Uostalom, na tom pitanju se “pocijepao” i Bh. blok.

Dnevnik.ba