Article_Top_970x250

´Zaboravimo li žrtve Križančevog sela činimo novi zločin´

TOMISLAV ZELENIKA ZA DNEVNIK.BA

´Zaboravimo li žrtve Križančevog sela činimo novi zločin´

pro 22, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Politički aktivist Tomislav Zelenika rekao je za Dnevnik.ba da je za ovaj zločin kriva krvoločnost i sotonski nagon počinitelja.

Danas je obilježeno 25 godina stravičnog masakra koji su u Križančevom selu počinile snage ARBiH.

"Bolest ljudskoga uma, krvoločnost i sotonski nagon doveli su prije 25 godina do stravičnoga pokolja u Križančevu selu. Nikakvo procesuiranje, nikakva kazna za počinitelje ne može dati potrebnu satisfakciju žrtvama i obiteljima žrtava ovoga obijesnoga zločina, tim više što su na pravdu čekali 25 godina", smatra Zelenika.

Zelenika smatra i da se žrtve Križančevog sela ne smiju zaboraviti jer su svi zaboravi i selektivan pristup ovom zločinu je novi zločin prema žrtvama.

"Selektivna pravda, revizioniranje događaja, neprocesuiranje svih počinitelja svaki put iznova su zločin za sebe, a svaki put prema istim ljudima. Tuga za žrtvama Križančeva sela je tim veća što se one zaboravljaju od strane onih koji bi najviše na njih trebali čuvati sjećanje u uspomenu, a to smo mi, njihovi sunarodnjaci", rekao je politički aktivist Zelenika.

Podsjeća i da se ne smije dopustiti da se nešto slično ikada više ponovi.

"Ne smijemo nikada dozvoliti da izgubimo sjećanje na njih, nikada ne smijemo dozvoliti da se nešto slično dogodi. Ne smijemo dati mjesta niti mržnji niti osveti, a ni zaboravu. Križančevo selo se nikada i nigdje ne smije ponoviti", rekao je Zelenika.

Podsjetimo, u Križančevom Selu danas je obilježena 25. godišnjica zločina nad Hrvatima  u tom mjestu kojeg su počinili pripadnici tzv. Armije RBiH 22. prosinca 1993. godine u akciji "Krvavi Badnjak". Zločin nad 64 hrvatska branitelja i civila najveće je stratište Hrvata u BiH koje nije kazneno procesuirano ni pred Haškim tribunalom, a ni Sudom BiH u Sarajevu.

U napadu tzv. Armije RBiH 22. prosinca 1993. na Križančevo Selo ubijena su 34 vojnika HVO-a, međutim, kasnije se ustanovilo kako je taj broj porastao na 64 budući da je još 30 Hrvata iz tog mjesta odvedeno u pravcu sela Počulica pod bošnjačko-muslimanskom kontrolom. Za nešto manje od dva mjeseca, pod pritiskom UNPRFORA-a njihova mrtva tijela su vraćena u plastičnim vrećama UNCHR-a, izamasakrirana. O stupnju ozljeda tih, trideset razmijenjenih Hrvata, najbolje svjedoči činjenica kako je dr. Tibold koji je vršio identifikaciju izgubio svijest.

I. Crnjac / Dnevnik.ba