Article_Top_970x250

Za 10 godina broj turista povećan za više od milijun, a broj noćenja više od dva milijuna

statistika, problemi i rješenja

Za 10 godina broj turista povećan za više od milijun, a broj noćenja više od dva milijuna

velj 10, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija: Fena

U 2019. godini turisti su u Bosni i Hercegovini ostvarili 1.640.717 posjeta i 3.371.322 noćenja, dok su 2009. godine - prije 10 godina Bosnu i Hercegovinu posjetila 572.634 turista koja su ostvarila te godine 1.268.173 noćenja.

Kako navode iz Vanjskotrgovinske komore BiH, turistički sektor u Bosni i Hercegovini predstavlja jedan od sektora koji pokazuju brzi rast  -  povećanje od 10 posto broja turista na godišnjoj razini.

- BiH posjeduje impresivne mogućnosti za razvoj turizma i resurse kojih ima u izobilju, a koje je potrebno unaprjeđivati i koristiti racionalno. Velika prirodna bogatstva zemlje daju joj jasnu konkurentnu prednost u sektoru ekoturizma. Ta kombinacija, kao i činjenica da je 65 posto stanovništva ruralnog tipa, predstavlja potencijal BiH da postane vodeća ekoturistička destinacija u regiji. Planinski predjeli, bogatstvo rijekama, kao i nacionalni parkovi i parkovi prirode te bogata kulturno - povijesna baština predstavljaju potencijale za razvoj različitih oblika turizma u BiH - rečeno je Feni u Vanjskotrgovinskoj komori BiH.

Međutim, u VTKBiH upozoravaju kako je osnovni problem BH turizma nedostatak strategije razvoja, te sve što se i radi, radi se stihijski.

U Republici Srpskoj je stanje s promocijom uvjetno rečeno zadovoljavajuće, obzirom da postoji Turistička organizacija RS, krovno tijelo zaduženo za promociju turističke ponude, dok je u Federaciji BiH stanje s promocijom zabrinjavajuće, ocjenjuju u VTKBiH.

Nepostojanje turističke zajednice te neusvajanje turističke strategije razvoja na federalnoj razini uveliko predstavlja problem u funkcioniranju i turističkoj promociji zemlje.

Ključ uspjeha u turizmu su, kako ističu,  pozitivna priča i "neumorna" promocija turističke ponude BiH jer se samo pozitivnim pričama o Bosni i Hercegovini i njenim ljepotama može promijeniti negativan imidž o BiH.

Sektor turizma, u poređenju s drugim sektorima, je glavni sudionik u državnoj ekonomiji BiH. Prednosti za taj sektor nastaju kao rezultat izdataka koji proizvedu strani turisti, čime navedeni sektor sudjeluje u državnoj ekonomiji BiH na mnogo izravnih i neizravnih načina kao što su:  kreiranje prihoda u stranoj valuti; stvaranje radnih mjesta; značajan utjecaj na regionalnu ekonomsku aktivnost; atraktivan je za mala i srednja poduzeća te shodno time može i poticati ekonomsko poduzetništvo; stvara jake veze s drugim sektorima unutar same ekonomije; predstavlja značajan potencijal za širenje i povećanje vrijednosti i koristi i itd.

Turistički sektor u BiH direktno podupire oko 35.000 radnih mjesta u državi.

Kako naglašavaju u  VTKBiH, cilj svih aktera u turizmu je da nastoje povećati svoju ponudu i produljiti ostanak stranih turista u BiH.

Prema istraživanjima stručnjaka iz oblasti turizma, postoji više prepreka koje nepovoljno utječu na razvoj turizma. To se prije svega odnosi na političku i sigurnosnu situaciju zemlje, nerazvijenu prometnu infrastrukturu, nepovoljnu poreznu politiku.

Razvoj turizma podrazumijeva velika ulaganja, a time i brže zapošljavanje. Boljim organiziranjem Bosna i Hercegovina bi zasigurno postala atraktivnije mjesto za ulagače.

Mišljenje gospodarstvenika iz turizma, kao i investitora, u svrhu podizanja turističke djelatnosti na višu razinu, jest da je neophodno modificirati određene zakonske akte te razmotriti ukidanje PDV-a  na turističke usluge ili uvesti diferenciranu stopu, odnosno bitno reducirati njegov iznos za usluge u turizmu, zbog iznimnog značaja ubrzanog razvoja ovog sektora za BiH.

Oni se pozivaju na iskustva iz susjedstva, prije svega Hrvatske gdje je smanjenje stope PDV-a povećalo prihode u turističkoj djelatnosti. Jedan od prijedloga stranih investitora je da se turističke usluge koje se izvoze drukčije oporezuju jer postojeći način čini ovaj sektor manje konkurentnim s obzirom na to da su usluge skuplje.

 - Također, evidentno je da u posljednjih nekoliko godina BiH bilježi  povećanje dolazaka turista iz dalekoistočnih zemalja, te se u tom smislu nadamo da će i ova trenutna zdravstvena kriza biti vrlo brzo sanirana, jer je turizam jedna od najostjeljivih grana na koju utječu sve promjene - navode iz VTKBiH.

Prema podacima Svjetske turističke organizacije - UNWTO učešće svjetskog turizma u bruto društvenom proizvodu (BDP) je 10 posto dok je svaki jedanaesti zaposleni angažiran u sektoru turizma i usluga. Prognoze UNWTO je da će broj turista do 2030. godine dostići brojku do 1,8 milijardi. Ti podaci pokazuju da, usprkos geopolitičkim, prirodnim i ekonomskim izazovima, turizam konstantno bilježi pozitivan trend koji doprinosti ekonomskom razvoju i zapošljavanju.

Dnevnik.ba