Article_Top_970x250

Vijeće ministara možemo dobiti za 15 dana, ali samo ako SDA okupi bošnjački blok

političko klupko

Vijeće ministara možemo dobiti za 15 dana, ali samo ako SDA okupi bošnjački blok

velj 11, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Voditelj Odjela za ustavno-pravna pitanja Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH Bariša Čolak za Dnevnik.ba je danas izjavio kako su sada stvari na političkim scenama naše zemlje nešto jasnije, ali da se još uvijek nije iskristalizirala politička snaga u Sarajevu koja je spremna ući u proces formiranja Vijeća ministara BiH.

Protekloga vikenda došlo je do „razbistravanja“ na bh. političkoj sceni. S jedne strane, potvrđena je suradnja, odnosno partnerstvo HDZ-a BiH i SNSD-a, dok je s druge strane postalo jasno da SDA ne može računati na partnerstvo s stranka koje tvore tzv. Bh. blok (SDP, DF i NS).

SDA je gotovo od izborne noći pa do danas čekala da vidi koje bošnjačke stranke će joj biti partneri u procesu uspostave vlasti na svim razinama, a protekloga vikenda je postalo jasno da to nisu stranke Bh. bloka. Umjesto njih, SDA se sada mora okrenuti suradnji s SBB-om, PDA, ASDA i drugim manjim strankama.

Istovremeno, nakon sastanka izaslanstava HDZ-a BiH i SNSD-a koje su predvodili Čović i Dodik a koji je u nedjelju održan u Mostaru, postalo je potpuno razvidno da su i srpska i hrvatska politika spremne uspostavljati vlast na razini Vijeća ministara BiH. Nakon mostarskog sastanka jasno je poručeno kako se čeka „konsolidacija“ na bošnjačkoj političkoj sceni kako bi se pristupilo formiranju državne vlasti.

A to je upravo ono što od političkih lidera u našoj zemlji očekuju i svi relevantni međunarodni politički akteri.

 

Tko će s SDA?

Voditelj Odjela za ustavno-pravna pitanja Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH Bariša Čolak za Dnevnik.ba je danas izjavio kako su sada stvari na političkim scenama naše zemlje nešto jasnije, ali da se još uvijek nije iskristalizirala politička snaga u Sarajevu koja je spremna ući u proces formiranja Vijeća ministara BiH.

„Slika je sada nešto jasnija, ali ne do kraja. Nisam siguran da će stranke Bh. bloka ostati pri stavovima koje su proklamirali tijekom vikenda. Ipak trebalo bi očekivati da se te odluke i provedu iako oko toga postoje određene utemeljene dileme“, rekao je Čolak.

Podsjećamo, stranke Bh. bloka su poručile kako neće ulaziti u koaliciju s SDA. Ipak, dok je Naša stranka u tom stavu beskompromisna, na površinu je isplivalo kako DF i Željko Komšić ipak žele u koaliciju s SDA. Također, u SDP-u postoje najmanje dvije struje od kojih jedna zapravo podržava ideju ulaska ove stranke u koaliciju sa strankom Bakira Izetbegovića.

„Mislim da sada SDA nema drugu opciju, nego da će morati partnerstvo graditi s manjim bošnjačkim strankama. To smo uostalom čuli i od samih predstavnika SDA. Mislim da će se ovih dana nastaviti međustranački razgovori te je moguće da čak tijekom ovog tjedna vidimo kako će se prići konstituiranju vlasti“, istaknuo je Čolak.

Što se tiče hrvatske i srpske političke scene, dodao je, tu je sve jasno: vlast će tvoriti blok stranaka Hrvatskog narodnog sabora te blok stranaka okupljen oko SNSD-a.

„To je već odavno sasvim jasno“, naglasio je.

Sada se čeka da se vidi s kim će partnerstvo napraviti SDA.

 

Izborni zakon u fokusu nove vlasti

U međuvremenu, iz međunarodnih krugova neprestano dobivamo poruke kako vlast u BiH treba formirati što skorije kako bi se onda moglo pristupiti provođenju potrebnih reformi. Jedna od njih je i reforma izbornoga zakonodavstva za koju su najzainteresiraniji hrvatski politički predstavnici. Poznato je kako je Čović više puta istaknuo kako je uvjet za formiranje Vlade FBiH izmjena Izbornoga zakona BiH.

Dodik je jučer rekao kako je za srpske stranke prihvatljivo i razumljivo načelo reforme Izbornoga zakona koje predviđa da jedan konstitutivni narod ne bira političke predstavnike drugom narodu. 

Čolak kaže kako Čovićev stav korespondira sa zaključcima Hrvatskog narodnog sabora, a to su stavovi i Europske unije.

„Ako ove godine želimo dobiti status zemlje kandidata za ulazak u EU, onda do kraja mandata sadašnje Europske komisije (studeni 2019. godine) trebamo reformirati Izborni zakon. To je jedan od uvjeta. Ako je to uvjet, a jeste, i ako smo toliko puta do sada bezuspješno pokušavali reformirati Izborni zakon i svaki put u izbornu godinu dođemo s istim problemima, onda ovoga puta to moramo uraditi ranije. Nemamo što čekati. Izborni zakon trebamo promijeniti što je moguće prije. Ne smijemo čekati studeni, nego odmah trebamo pristupiti izmjenama izbornog zakonodavstva“, pojasnio je voditelj Odjela za ustavno-pravna pitanja GV HNS-a BiH.

Veli kako sve ovisi o političkoj volji bošnjačkih stranaka.

„Do sada te volje nije bilo, ali svi očekujemo da će se to mijenjati. Ako svi želimo da BiH dobije kandidatski status, a želimo, onda ovo mora uraditi. Moramo provesti presude ustavnoga suda BiH koje opterećuju Izborni zakon i doći do legitimnog političkog predstavljanja na svim administrativno-političkim razinama. Također, moramo odmah riješiti i pitanje Mostara“, istaknuo je Čolak.

Naglasio je, pak, kako se vlast na razini BiH može uspostaviti kroz 15 dana, ako za to postoji volja.

 

Uloga DF-a

Hrvatska i srpska politika su, dakle, spremne pristupiti formiranja vlasti na državnoj razini, no i dalje ostaje nepoznato tko će tvoriti bošnjački politički blok.

Danas sarajevski mediji bliski i SDA i DF-u pišu o tomu kako je moguće da upravo ove dvije stranke formiraju bošnjački blok. Da je zainteresiran za takvu ideju ranije neizravno nagovijestio i predsjednik DF-a Željko Komšić a oko tog pitanja izbila je i javna svađa između dužnosnika Naše stranke i DF-a.

Mediji pišu kako SDA, DF i stranke HNS-a mogu bez problema uspostaviti vlast na razni FBiH, odnosno iste stranke uz SNSD mogu formirati vlast na razini BiH.

Razvidno je, pak, već nekoliko posljednjih tjedana da će proces uspostave vlasti ovisiti o tomu hoće li SDA biti u stanju okupiti bošnjačku političku većinu ili ćemo svi ostati taocima zamršenih političkih odnosa u Sarajevu.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250