Article_Top_970x250

(VIDEO) Ekološka slika Hercegovine je alarmantna

primjeri ekocida

(VIDEO) Ekološka slika Hercegovine je alarmantna

tra 07, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Na jednom domaćem youtube kanalu se zadnjih dana mogu vidjeti primjeri ekocida u Ljubuškom polju. Divlja odlagališta smeća uz rijeke Vriošticu, Trebižat i na njih naslonjen sustav kanala, niču jedan za drugim, pri tom stvarajući pravi ekocid. Naime, na odlagališta se odbacuju čak i trupla uginulih životinja, tako da stvar postaje jako opasna po zdravlje ljudi i pogotovo za vodotokove općine Ljubuški i cijele Hercegovine.

Sljedeća tri video klipa pokazuje razmjere ekocida u ovom konkretnom slučaju.

Stanje u cijeloj Hercegovini uopće nije bolje. Divlja odlagališta pored cestovnih prometnica, niska ekološka svijest kod većine stanovništva čini Hercegovinu daleko od europskih standarda življenja. 

Razmjeri lošeg odnosa prema okolišu su alarmantni. Uz hercegovačke ceste je najčešće čitav špalir smeća, koje nesavjesni vozači bacaju kroz prozore automobila. Kritična većina stanovništva uopće ne mari za bacanje otpada na javne površine i odgoj unutar obitelji u ovom smjeru  je potpuno zakazao. Evidentno je da veliki broj obitelji uopće ne odgaja djecu u smjeru zdravog odnosa prema prirodi i okolini u kojoj živimo.

Cijelo društvo je okrenuto „sređivanjima mirovina“, „sređivanjima raznih dodataka“, „uhljebljivanja u državnu službu“ ili koruptivnim radnjama, tako da osnovni civilizacijski postulati su jako nisko na hercegovačkoj ljestvici vrijednosti.

Nažalost dobre volje u ovom aspektu življenja jedne zajednice se ne vidi ni kod građana, ni kod vlasti, a ni kod oporbe.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250