StoryEditor

Veselin Gatalo: Ako nam strah bude birao predstavnike, izabrat ćemo najgore

Piše desk  /  09.04.2024., 11:06h

Književnik Veselin Gatalo u Podcastu Bura govorio je o svojem političkom angažiranju kroz Hrvatsku seljačku stranku, društvenoj i političkoj zbilji u BiH i drugim temama.

Gatalo je kazao kako je cilj HSS-a potpuno anulirati korupciju, ali da će biti zadovoljni i ako je uspiju smanjiti kroz svoje političko djelovanje. Rekao je kako želi pokazati biračima da nisu svi isti na političkoj sceni te da politički život u BiH učine malo manje dosadnim.

Naglasio je kako mu u bh. društvu najviše smeta korupcija koja je prisutna u svim sferama i na svim razinama u zemlji.

"Fadil Novalić ne bi išao u zatvor da je SDA na vlasti. Nije da branim Fadila, ali se na njemu sad pokazuje kao da se nešto radi".

Iako je kritički govorio o djelovanju međunarodne zajednice, istaknuo je kako su međunarodni akteri značajno pridonijeli poboljšanju stanja ljudskih prava u BiH, prava osoba s invaliditetom i drugih društvenih skupina.

Pojasnio je i kako je u najmanju ruku zločesto da jedan narod bira drugom političke predstavnike te kako bi bilo lijepo kad bi visoki predstavnik riješio taj problem.

"Bošnjaci Hrvatima nameću Komšića zato što mogu", rekao je Gatalo uz opasnu kako je rezultat njegovog nametanja samo činjenica da Komšić 16 godina ubire plaću u Predsjedništvu.

Pojasnio je kako je u političkom životu BiH gotovo sve zasnovano na strahu od drugog i drugačijeg. Također, rekao je kako je onaj koji žrtvuje slobodu za sigurnost u suštini rob. Svi mi u BiH, dodao je, stoga smo robovi.

Govorio je i tomu se počinju praviti političke dinastije, a kao najbolji primjer naveo je obitelj Izetbegović.

Ljudi se ovdje, rekao je, panično boje promjena. Ovdje se nije ratovalo ni zbog Europe ni zbog demokracije nego kako bi očuvali svoj način života.

Govorio je i o problemima s kojima se suočava Mostar a posebno je bio kritičan prema kompaniji MO Parking.

Istaknuo je kako BiH ne treba davati pozitivan imidž, nego taj dobar imidž treba zaslužiti. Ljudima treba vratiti dostojanstvo, ali ne i institucijama. Stvarnost treba popraviti na je uljepšavati.

Gatalo je objasnio i kako je kozmopolitizam u BiH kad netko podržava tuđi nacionalizam.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 20:19