Article_Top_970x250

Utrka za naftna polja – Sirijska vojska prešla Eufrat

politika

Utrka za naftna polja – Sirijska vojska prešla Eufrat

ruj 16, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

U svom napredovanju su jedinice sirijske vojske u Deir Ez-Zoru prešle rijeku Eufrat i utvrdile se na drugoj obali, izjavila je službena glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

“Nakon velike pobjede u Deir Ez-Zoru, sirijska vladina vojska i dalje uništava teroriste ISIL-a u istočnoj pokrajini zemlje. Predgrađa ovog pokrajinskog centra su oslobođene, a prve jedinice su uspješno prešle rijeku Eufrat i utvrdile se na istočnoj obali”, rekla je Zaharova na konferenciji za novinare, prenosi Logično.com.

Podsjetimo da se s druge strane nalaze jedinice proameričkih “Sirijskih demokratskih snaga”, koje se uglavnom sastoje od Kurda. Oni također nastoje zauzeti područja uz Eufrat, ali su se do sada spustile kroz pustinju i stigle u sjeverno industrijsko područje Deir Ez-Zora, na istočnoj obali Eufrata. Napad u području rijeke Khabour, kako je najavljivano, još nije pokrenut, iako se sva važna naftna polja nalaze istočno od rijeke do iračke granice.

Promatrači primjećuju da je poraz ISIL-a u ovom području pitanje vremena, a glavno je pitanje od koga će biti poraženi, od sirijskih snaga ili kurdskih jedinica koje žele zauzeti naftom bogata područja na samom sjeveroistoku pokrajine Deir Ez-Zor, uz granicu s Irakom.

Vojska Sirije, uz potporu ruskog zrakoplovstva, a prema medijima pod vodstvom ruskih vojnih savjetnika  i ruske mornarice nastavlja kampanju oslobađanja pokrajine.

Moskva smatra da će konačna pobjeda nad teroristima ISIL- a biti ostvarena u narednim mjesecima.

FOTO – Situacija prije početka ofenzive SDF snaga, u kojoj su uspjeli napredovati u sjeverno od Deir Ez-Zora, ne i prema naftnim poljima, kako je planirano.

Dnevnik.ba

Tagovi:

Article_Bottom_970x250