Article_Top_970x250

Uspomena na Rockya Marciana – talijanskoga neuništivog boksačkog pastuha

na današnji dan

Uspomena na Rockya Marciana – talijanskoga neuništivog boksačkog pastuha

tra 27, 2019

Piše: Ivan Vrljić

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Filmovi o Rockyju Marcianu, nepobjedivom profesionalnom američkom boksaču talijanskih korijena neuništivi su i trajni u kojem god vremenu mi o njemu raspravljali i dodatno analizirali. Sama filmska ekranizacija kultnoga Rockyja Marciana u očima svjetske javnosti i javnoga mnijenja budi strahopoštovanje i ništa manje ni više nego izgrađen odnos na razini poštovanja lika i djela slavnoga američkog boksača.

Iako je privatno bila riječ o krajnje nepredvidivoj osobi koja je prije nego što je uronila u profesionalni boks mijenjala na desetine poslova zbog bizarnih razloga (naime, mladi Rocky volio je žene, koketiranje, društvo i kavane i živio raspuštenim životom). Stigmu nepobjedivoga borca stekao je na današnji dan 27. travnja davne 1956. godine ušavši u mirovinu kao jedini neporaženi boksački prvak u teškoj kategoriji.

Sportski su novinari posebno cijenili lik i djelo slavnoga američkog boksača tim više što je on sam imao jako dobar i izgrađen odnos s medijima kao malo koji sportaš toga vremena. Sportsku je karijeru završio s nedostižnim rezultatom, odnosno skorom 49-0-0 s kojim se malo tko može usporediti, a kamoli podičiti. Filmska superiornost i adaptacija lika Rockyja ima dosljednost i u stvarnom životu slavnoga boksača koji je prilično intrigantan i  zanimljiv. Prije nego što je postao prvi neporaženi slavni boksač teške kategorije mladi Rocky Marciano je danonoćno kockao, dane provodio zavodeći djevojke u rodnom Brocktonu, a nijedan posao nije mogao zadržati dulje vrijeme. Čak i obični vozački ispit polagao je više puta.

Nijedan od njegovih prvih 16 boksačkih mečeva nije završavao dalje od pete runde, a imao je ubitačni aperkat s kojim je demolirao mnoge protivnike koji su izgledom bili mnogo moćniji i superiorniji od njega. Rocky Marciano bio je svjetski prvak u boksu kronološki od 1952. godine do 1956. godine. U protivnike je znao ući strah od njegova lika i djela, a tadašnji sportski novinar Red Smith etiketirao ga je kao najtvrđeg, najkompletnijeg i najjačeg čovjeka koji je ikad nosio boksačke rukavice. Svoga najvećeg suparnika, gorostasnog Joea Louisa pobijedio je u spektakularnom meču 26. listopada 1951. godine u New Yorku u kasnovečernjem terminu izbacivši ga kultnom desnicom iz ringa. Osnovna su obilježja Rockyjevog boksanja brzina, srčanost i borbenost, a bio je visok svega 180 cm i težak samo 85 kilograma.

Po tadašnjim i sadašnjim boksačkim mjerilima, to je najsitniji neporaženi teškaš. Kod njega strah nije postojao, a bol nikad nije ni osjećao i s tim sportskim mjerilima i dosezima probijao je gornje granice ljudske izdržljivosti. Nije kao sadašnji prvaci u boksu provocirao suparnike i vrijeđao oponente. Sa svakim je suparnikom gradio prihvatljiv društveni odnos na razini poštovanja i uvažavanja, a novinare je cijenio i poštovao te je vrlo rado davao mnogobrojne intervjue nikad ne odbivši nijednoga od njih. Kako obično biva s prvacima takve vrste, život im biva kratak, zanimljiv i obično neslavno završe ljudski vijek ispisavši životne staze slavnim, zlatnim i niveliranim slovima. Američki boksač talijanskih korijena Rocky Marciano, zvani talijanski pastuh, preminuo je u zrakoplovnoj nesreći 31. kolovoza 1969. godine u 45. godini života. Za sobom je ostavio neizbrisiv trag cjelokupne boksačke karijere i u povijesti toga sporta ostao je kao jedan, nezamjenjiv, vječan i neponovljiv.

Dnevnik.ba

Tagovi: