StoryEditor
Mostarci, pripremite se

Uskoro počinje naplata parkinga u Mostaru: Kolike su cijene i tko će moći kupiti povlaštene karte

Nikolina TurićPiše Nikolina Turić  /  22.09.2021., 15:49h
U Mostaru se uskoro počinje naplaćivati parking na ukupno 4776 uličnih parking mjesta, potvrdio je za Dnevnik.ba Darko Knezović, direktor tvrtke Mo parking, gradskog javnog poduzeća koje se brine o mirujućem prometu u Mostaru.

JP Mo parking uskoro bi trebalo ponovno pokušati krenuti s naplatom parkinga na uličnim parking mjestima u Mostaru. Građani Mostara već mogu vidjeti kako su obilježena gotovo sva ulična parking mjesta u gradu. Problem parkinga u Mostaru traje već godinama, prije nekoliko godina tvrtka Mo parking je pokušava uvesti reda i naplaćivati parking. No, tad taj projekt nije zaživio.  

Broj vozila i praking mjesta

“Gradonačelnik (Mario Kordić) je početkom lipnja  ove godine ovlastio vanjskog suradnika za vođenje tima koji je provodio obilježavanje i ocrtavanje parking mjesta na ulici.  Ocrtavanje je dobrim dijelom završeno, još ima nekih manjih dopuna ili korekcija na terenu. Planira se u narednom periodu nastaviti s aktivnostima postavljanja horizontalne i vertikalne signalizacije na prostorima izvan uličnih parkinga u skladu s usvojenom Odlukom o korištenju javnih parkirališta i visini naknade”, rekao je Knezović.

Inače, još uvijek nije poznato koliko ukupno u Mostaru postoji parking mjesta. Knezović, pak, kaže kako je poznat broj uličnih parking mjesta po zonama. Tako u prvoj zoni postoji 696 mjesta, drugoj 462 i trećoj 64. K  tomu, u prvoj zoni se nalaze i 834 parking mjesta koja nisu tik uz ulicu, odnosno nalaze se na posebnim prostorima predviđenim za parkiranje. U drugoj zoni takvih je 1534 mjesta a u trećoj 1200. Ukupno, dakle, riječ je o 4776 parking mjesta.  

U cijelom Mostaru je registrirano oko 38.000 vozila, a u užem gradskom području, gdje je planirano uvođenje naplate, ima oko 12.000 registriranih vozila.

image

Parking zone Mostar

MO PARKING -

Cijene

Što se cijene karata tiče, sat parkinga u prvoj zoni naplaćivat će se 1,5 KM, u drugoj 1 KM a u trećoj 0,5 KM. Dnevna karta (24 sata) u prvoj zoni koštat će 20 KM, u drugoj 15 a u trećoj 10 KM.

Cijena povlaštene parkirališne karte za fizičke osobe, odnosno stanare, rekao je Knezović, određuje se za pojedinu zonu naplate. U prvoj zoni mjesečna povlaštena karte je 25 KM a godišnja povlaštena karta je 225 KM. U drugoj zoni mjesečna povlaštena karte je 15 KM, a godišnja 135,00 KM, dok je u trećoj zoni cijena mjesečne povlaštene karte 10 KM a godišnje 90 KM.  

“Cijena mjesečne povlaštene parkirališne karte za fizičke osobe-stanare, umirovljenike koji primaju mirovinu u iznosu koji nije viši od iznosa najniže mirovine, za stanare roditelja poginulih branitelja/šehida u obrambeno oslobodilačkom ratu, za ratne vojne invalide, civilne žrtve rata i neratne invalide s invaliditetom od 70 % s ortopedskim dodatkom kao i za osobe  s invaliditetom od 80% i više, za sve zone naplate, određuje se u iznosu od 5 KM, a godišnja povlaštena karta je 45,00 KM. Cijena povlaštene parkirališne karte za fizičke osobe - stanare koji imaju prebivalište na području Grada Mostara, nastanjene van zona naplate parkiranja, a koja vrijedi za sve tri zone na mjesečnoj razini iznosi 40 KM, a godišnjoj 360 KM”, pojasnio je Knezović.

Pravne osobe i radnici

Pravne osobe će pak plaćati skuplji parking. Tako cijena povlaštene mjesečne parkirališne karte za pravne osobe  za prvu zonu iznosi 100 KM a godišnja je 900 KM. U drugoj zoni mjesečna košta 75 KM a godišnja 675, dok u trećoj zoni mjesečna košta 50 KM a godišnja 450 KM.  

Parking će biti prilično skup i radnicima koji dolaze na posao u Mostar. Radnici koji žive van Mostara tako će u prvoj zoni mjesečni parking plaćati 40 KM a 400 KM za godišnju parking kartu. U drugoj zoni mjesečnu 30 a godišnju 270 i u trećoj mjesečnu 20 a godišnju 180 KM.   

To ne znači da će vas parking mjesta čekati, nego ćete i dalje morati “tražiti” parking. Ako želite da vas parking mjesto čeka, taj luksuz morat ćete platiti, i to u prvoj zoni 3,500 KM, drugoj 2,500 i u trećoj 1,500 KM.  

image

Novi prostori za parkiranje

NIKOLINA TURIć - Dnevnik.ba

Kazne za ignoriranje propisa

Naplata parkinga uvodit će se postupno. Knezović kaže kako je potrebno do kraja urediti, recimo, parkinge iza Hrvatskog narodnog kazališta Mostar i zgrade Vlade FBiH u Mostaru.  

“Za sve one koji budu ignorirali Mo parking, predviđene su kazne i kretat će se između 10 i 20 KM, ovisno o zoni a izdavat će se i prekršajni nalog. Izdavat će se i druge vrste kazni za one koji ne budu poštivali propise, a izdane kazne upisivat će se u Registar novčanih kazni”, istaknuo je Knezović.

Dobili smo suglasnost, dodao je, na izgled prekršajnog naloga od strane Ministarstva pravde FBiH, i odobreni su nam brojevi obrazaca.  

image

Potrebno je obnoviti brojne aparate za naplatu parkinga

NIKOLINA TURIć - Dnevnik.ba

“Poslana dokumentacija i zahtjev prema IDDEEA, te potpisan sporazum tj. dobili smo odobrenje o Pristupu registra novčanih kazni. Također smo dobili odobrenje i potpisali sporazum s Regulatornom agencijom za komunikacije vezano za plaćanje mobitelom. Uspjeli smo zadržati iste brojeve koje smo već imali. Dobili smo jako dobru ponude za instaliranje suvremenog sustava za naplatu i kontrolu parkiranja. Sustav je završen i u fazi je testiranja i što je najvažnije sustav je u cijelosti i jako dobro za vrlo kratko vrijeme napravila mostarska tvrtka, Unis telekomunikacije Mostar. Tri vozila pauk se nalaze i čuvaju na prostoru auto servisa Bevanda, koji je ovlašten za servisiranje službenih vozila Grada. Sva tri vozila su uredno servisirana, a jedno vozilo je spremno za registraciju”, istaknuo je.

U Mo parking stiže nova uprava

Rezultat poslovanja Mo parkinga, smatra, bit će puno bolji kad se uvede postupno naplata parkiranja i na izvan ulična parkirališta.  

image

Novi prostori za parkiranje

NIKOLINA TURIć - Dnevnik.ba

“Ostvarenu dobit poduzeće će koristiti za vraćanje kredita, uređenje novih parking površina, uvođenje najsuvremenijih tehnologija za poslovanje, ‘smart city’,  uređenje postojećih parkinga i javnih površina pri svemu vodeći računa o zaštiti životne sredine” izjavio je Knezović.

Inače, 13. rujna održana Skupština Mo parkinga i konačno su imenovani članovi v.d. nadzornog odbora.  

“Očekujemo i zalažemo se da što prije bude imenovana i nova Uprava društva i da novi menadžment nastavi uspješno rad. Novi menadžment treba imati bezrezervnu podršku u svakom pogledu  i od strane vijećnika, gradonačelnika, predsjednika Gradskog vijeća, predsjedništva stranaka i nadam se da će odabrati prave iskusne menadžere.  Ovom prigodom želim im sve najbolje i mnogo sreće i uspjeha u budućem radu”, zaključio je Knezović.  

Dnevnik.ba

21. travanj 2024 05:22