Article_Top_970x250

U školi samo osmero učenika, Srđan i Ahmed su najbolji prijatelji

pozitivna priča

U školi samo osmero učenika, Srđan i Ahmed su najbolji prijatelji

lis 18, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Učenici Osnovne škole „Husein ef. Đozo“ iz Goražda povodom Svjetskog dana hrane organizirali su akciju prikupljanja hrane koju će darovati vršnjacima u manjim, područnim školama. Prvi paketi s hranom i igračkama dopremljeni su učenicima iz područne škole na Popovom Mostu kod Tjentišta. .

- Ovo radimo kako bismo razvijali drugarstvo, stekli nove prijatelje i širili ljubav i humanost među ljudima. Za nekoliko dana posjetit ćemo i školu u Fočanskoj Jabuci – kazao nam je Irfan Imširović, učenik 9. razreda.

Godinu mlađa Amira Briga ističe da su danas velikodušnost i humanost veoma rijetke osobine. S učenicima iz Goražda mališane u oronuloj školi posjetilo je i nekoliko nastavnika te direktorica Halida Kurtović, piše Avaz.ba

- U nekim dijelovima svijeta hrana se baca, a u drugima je nedostaje. Mi našu djecu učimo empatiji, da budu altruisti, da budu humani ljudi - kaže Samija Rovčanin, nastavnica geografije. U učionici koju zagrijava stara peć na drva, nastavu pohađa osmero đaka sretnih zbog malog znaka pažnje kakvu ne dobivaju svaki dan.

- Ovo su Lidija, Milica, Ahmed, Nataša, Elvedin, Alen i Aldin – predstavlja nam 10-godišnji Srđan Vladičić drugove iz odjeljenja. Najbolji prijatelj mu je, kaže, Ahmed. Srđan najviše voli matematiku i fudbal, dok Milica dodaje da, osim igre, uživa i u druženju i zajedničkom učenju. Neizvjesna budućnost 

– Od ove godine ova škola je četverorazredna, jer nema djece. Kakva će biti budućnost škole, zavisi od broja stanovnika na ovom području – kaže Slavko Marić, pomoćnik direktora Osnovne škole „Veselin Masleša“ iz Foče..

Dnevnik.ba