StoryEditor
ISTA DRŽAVA, RAZLIČITI ZAKONI

U RS-u su zaštićeniji nego u FBiH potrošači, radnici, pa i djeca

Piše desk  /  10.11.2021., 18:01h
Zahvaljujući izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača RS-a, potrošači u ovom entitetu koji nemaju račun za proizvod koji žele reklamirati kod prodavača to odnedavno mogu učiniti na druge načine.

Ako potrošač ne posjeduje račun ili kopiju računa, dovoljno je da ima drugi dokaz o kupovini, a to je ovjereno jamstvo, otpremnica, odrezak, izvod s tekućeg računa, potvrda o prijemu robe ili priznanica. Sada imamo nejednako postupanje prema potrošačima u Federaciji u odnosu na RS.

- U jednom dijelu zemlje je obvezan fiskalni račun, dok u drugom dijelu pored fiskalnog računa imamo mogućnost i još šest drugih dokumenata priložiti da bismo dokazali kupnju - kazala je za Nezavisne Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja potrošača “DON” iz Prijedora, piše Večernji list BiH.

Različita prava

Vrlo je zanimljivo, dodala je, da “imamo iste trgovačke lance i istu robu kupujemo u oba entiteta, a jedan dio zemlje je ovim izmjenama mnogo zaštićeniji u smislu da postoji više načina da se dokaže kupnja”. Istaknula je da je ova izmjena zakona došla upravo iz razloga što veliki broj potrošača u proteklim godinama nije mogao ostvariti reklamaciju upravo zato što nisu imali račun ili nisu imali vidljiv račun.

- Netko nije imao račun, ali je imao neki drugi dokaz što se ranije nije uvažavalo, a evo, od listopada postoji način da se dokaže kupnja, što je vrlo značajno za potrošače – istaknula je.

Zaštita radnika

Nisu samo potrošači u RS-u zaštićeniji od onih u FBiH. Uvažen je zahtjev Saveza sindikata RS-a, pa je u tom entitetu, ali i u BiH prvi put donesen konkretan zakon o sprječavanju uznemiravanja na radu, koji se izravno odnosi isključivo na mobing.

Zakonom u RS-u propisano je da se radnjama uznemiravanja na radu smatra svako ponašanje koje može nanijeti štetu fizičke prirode, neovisno o tome je li nastupila ozljeda, svako ponašanje koje radniku može nanijeti štetu psihičke prirode ili ugroziti dostojanstvo, čast i ugled radnika, kao i svako ponašanje koje može radniku nanijeti štetu seksualne prirode.

Uznemiravanjem se smatraju i postavljanje neodgovarajuće kratkih rokova za izvršenje posla ili neosnovano preopterećivanje radnika radnim zadacima, ali i dodjeljivanje neadekvatnih poslova u kontinuitetu koji nisu u skladu sa stručnom spremom i sposobnostima radnika te stalno omalovažavanje rezultata rada radnika.

U RS-u su zakonima zaštićenija i djeca. Federacija BiH jedina u regiji nema registar osuđenih pedofila, dok takav registar postoji u Republici Srpskoj, gdje je Zakon o registru pedofila usvojen 2018. godine.

U Federaciji BiH zakon je predložen, no još nije usvojen, a roditelji peticijom traže da se što prije registriraju svi osuđeni pedofili kako bi bila smanjena mogućnost da ponove ovo kazneno djelo.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 21:57