Article_Top_970x250

U Neumu drugi dan skupa 'Hrvati BiH – nositelji europskih vrijednosti?'

neum

U Neumu drugi dan skupa 'Hrvati BiH – nositelji europskih vrijednosti?'

ožu 17, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Dvodnevni znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem "Hrvati Bosne i Hercegovine – nositelji europskih vrijednosti?", u organizaciji Ureda hrvatskoga člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, održava se drugi dan u Neumu.

Skup bi trebao ukazati na probleme, ali i odgovoriti na pitanja koja su za Hrvate BiH od iznimne važnosti, kao što su pitanje nacionalnog identiteta, jednakopravnosti, ali i uloge hrvatskog naroda na europskom putu BiH.

U petak, na trećem panelu, razgovaralo se na temu "Ustavna i institucionalna jednakopravnost Hrvata kao temelj europske BiH".

Sveučilišni profesor Miljko Zovko s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru istaknuo je kako BiH počiva na načelima federalizma, decentralizacije i subsidijarnosti. 

Profesor Ugo Vlaisavljević s Filozofskog fakulteta Univerzitetu u Sarajevu rekao je kako se stanje u BiH ne može analizirati bez analize odnosa Srbije i Hrvatske, a onda i odnosa te dvije zemlje s BiH.

U raspravu, kojom moderira zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto i dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić, sudjeluju i profesor Ivo Lučić sa zagrebačkog Instituta za povijest, profesor Mladen Ančić, Ivan Vukoja i Milan Sitarski s Instituta za društveno politička istraživanja Mostar, doc. Marta Zorko i magistar Nikola Novak.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250