StoryEditor
zajednički identitet

Šimićevi susreti: Čuvajmo naše dvije domovine BiH i Hrvatsku

Nikolina TurićPiše Nikolina Turić  /  27.04.2022., 14:49h
U okviru manifestacije 59. Šimićevi susreti, u Mostaru su polaganjem cvijeća ispred kipa Antuna Branka Šimića u parku Nobelovaca, učenici Osnovne škole A.B. Šimića iz Mostara odali počast hercegovačkom književniku.

Predstojnik Središnjeg ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas kazao je kako mu je veliko zadovoljstvo što je u Mostaru na manifestaciji 59. Šimićevi susreti, najdugovječnije kulturne manifestacija u Bosni i Hercegovini.  

image

Zvonko Milas

N. TURIć - Dnevnik.ba
„Drago mi je da je Središnji ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske ima sudjelovanje u svemu što se događa ovih dana u spomen i sjećanje na braću Šimić Antuna Branka i Stanislava koji su ostavili veliki trag u Hrvatskoj književnosti“, rekao je Milas.  

Milas ističe kako trebamo po uzoru na braću Šimić i dalje čuvati naše dvije domovine Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku te dodaje kako trebamo povezivati i književnost njihovom riječju i da "ne budemo i dalje maleni ispod zvijezda".  

„Kroz sve manifestacije i sve ono što kultura jest u kontekstu Hrvata kao jednog naroda koji živi u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, na inicijativu općina i kulturnih udruga, Središnji ured u svakom natječaju i javnim pozivima treba biti prisutan u Bosni i Hercegovini na sve moguće načine“, kazao je Milas.  

image

Šimićevi susreti

N. TURIć - Dnevnik.ba

Dodao je kako trebamo čuvati nacionalni identitet po kojemu se priznajemo kao jedan narod, bez obzira radi li se o Hrvatima u BiH, Hrvatskoj ili bilo gdje u svijetu.  

image

Lljubo Grizelj

N. TURIć - Dnevnik.ba
Načelnik Općine Grude Ljubo Grizelj kazao je kako su Šimićevi susreti veličina Hrvata porijeklom i rodom iz Općine Grude.  

„Antuna Branka Šimića nesebično dijelimo s cijelim hrvatskim narodom, a ne samo u BiH nego kao kulturnu vrijednost i stečevinu njegovih djela s Hrvatima na svijetu. Antun Branko Šimić je djelovao i radio u korak s vremenom na početku 20. stoljeća u vrijeme ekspresionizma“, rekao je Grizelj.  

Grizelj dodaje kako mu je drago da u Gradu Mostaru postoji osnovna škola koja nosi naziv po hercegovačkom književniku.  

„Šimićevi susreti su manifestacija kojima mladima želimo sačuvati i osvijestiti sjećanje na velikog pjesnika. Njegova djela su vječna i besmrtna, ali sjećanje je najvažnije“, kazao je Grizelj.  

Predsjednik društva Hrvatskih književnika Herceg Bosne Ivan Baković kazao je kako Šimićeva djela treba prevoditi i na svjetske jezike.  

image

Ivan Baković

N. TURIć - Dnevnik.ba
„Volio bih da se revitalizira ta ideja da se Antuna Branka prevede barem na glavne jezike, da nam bude veleposlanik kulture u Europi. Djela Antuna Branka Šimića traju već 59. godina i pojavilo se još jedno izdanje njegovih djela koje danas predstavljamo u Kosači“, kazao je Baković. 

Baković ističe kako je Jure Kaštelan najbolje opisao Šimića: „Pojavio se i nestao kao meteor, ostala je svjetlost“.  

„Mali dio Šimićevih susreta organiziramo svake godine, te primjećujemo da se njegova djela još uvijek čitaju, djela su ušla u čitanke i još uvijek je aktualan. Profesor Palameta je rekao da kada čitate Šimića osjetite kao da smo suvremeni, njegova riječ vrijedi i danas“, rekao je Baković.  

image

Šimićevi susreti

N. TURIć - Dnevnik.ba

Učenici su pripremili recitacije pjesama Šimića, osim toga stigli su i studenti iz Kluba studenata Hrvatskog jezika „Franje Milićevića“ s Filozofskog fakulteta. U petak je svečana akademija na kojoj će se govoriti o stvaralaštvu Šimića, te će se dodijeliti nagrade za učenike osnovnih i srednjih škola.  

Dnevnik.ba 

23. travanj 2024 15:29