Article_Top_970x250

U Mostaru jagode i bijeli luk 10 KM, a u Sarajevu paprike 9 KM

cijene voća

U Mostaru jagode i bijeli luk 10 KM, a u Sarajevu paprike 9 KM

tra 14, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija: Arhiva

Nerealno visoke cijene voća i povrća posljednjih su dana iznenadile mnoge građane BiH.

Najveće su cijene paprika, koje se na tržnicama kreću između šest i devet maraka. Poskupjele su i banane, koje dostižu cijenu oko 2,80 KM, a za kilogram zelene mahune građani moraju izdvojiti i do deset maraka, piše Dnevni avaz. 

Trgovci u Zenici kažu da cijene proizvoda formiraju prema umirovljenicima, jer su oni najčešći kupci. Kada je u pitanju voće, kilogram jabuka je od 0,80 do 1,50 KM, kruške su od 2,50 do 3,50 KM, dok su banane i naranče po dvije marke.

I povrće je dosta skuplje nego prošli tjedan. Mladi luk iznosi četiri KM, blitva i salata su marka, kupus je dvije KM, a rajčica se može naći za 2,50 KM. 

Tuzlanske gradske tržnice i trgovine s voćem i povrćem ne mogu se pohvaliti posebnom ponudom, jer je ovo razdoblje u godini poznato kao mrtva sezona. Na gradskoj tržnici u Tuzli cijena mladog krumpira je 2,50 KM, zelena salata 3,50 KM, mladi luk 4,50, paprike šest. Uvezene rajčice iznose četiri KM, krastavci i kupus 3,50 KM. Što se voća tiče, kruške su četiri KM, limun 2,50, jabuke dvije marke.

Skupo je i u Bijeljini. Kupci na bijeljinskoj zelenoj tržnici žale se na cijene rajčice i celera, koji su pet KM, te krastavca koji je četiri KM.

Iako je sezona jagoda, posebno u Hercegovini, njih na mostarskim tržnicama prodaju za nevjerojatnih 10 maraka. Naranče i limun iz uvoza mogu se kupiti za tri KM, a iz domaćeg uzgoja po četiri KM. Kivi iznosi tri KM, banane, mandarine i jabuke dvije KM. Najskuplje povrće je bijeli luk, koji je deset KM, a kilogram zelene salate iznosi tri KM, kao i kelja, cvekle, čak i mladog krumpira.

Cijene voća i povrća u glavnom gradu i dalje su najviše, a posebno kada se kupuje u tržnim centrima.

Na sarajevskim tržnicama kilogram banana dostiže i do 2,80 KM, kruške su šest KM, a jagode sedam. Od povrća i dalje je skupa paprika, koja iznosi čak devet KM, a narasla je i cijena mahuna, koja je sada nevjerojatnih deset KM.6 KM kilogram krušaka u Sarajevu 

4 KM mladi luk u Zenici

4 KM kruške u Tuzli

5 KM rajčice u Bijeljini

10 KM bijeli luk u Mostaru

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250